Moguć veći budžetski deficit

Srbija bi u avgustu od MMF-a mogla da zatraži da joj odobri povećanje budžetskog deficita na više od tri odsto, kaže ministarka finansija Diana Dragutinović.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 30.05.2009.

09:18

Default images

Ministarka je, tokom sastanka sa predstavnicima Američke privredne komore, napomenula je da će se izmene tražiti samo ako to bude bilo potrebno. Ako ništa drugo, Srbija se, u ovo vreme velike svetske krize, može pohvaliti najmanjim budzetskim deficitom u Evropi. Da li će tako i ostati, biće poznato tek pošto se napravi presek rezultata vladinih mera.

Ministarka finansija Diana Dragutinović, ne isključuje mogućnost promene kreditnog aranžmana sa MMF-om.

“Efekti nisu pokazani još, poseta MMF-a je u julu. U avgustu je moguće da još jednom prođemo kroz ono na šta smo se obavezali. Ono što sam ja sigurna, veća fiskalna odricanja nisu moguća od onoga sto je predviđeno budžetom”, kaže ona.

O uslovima poslovanja u Srbiji, ministarka finasija razgovarala je sa predstavnicima Američke privrednje komore.

U ovom trenutku strane kompanije najviše su zanimali planovi vlade u narednom periodu.

“Verujemo da je sada pravi trenutak da se pripremimo za primenu mera koje za cilj imaju privlačenje novih stranih investitora posle krize, i da privatni sektor treba da bude aktivni učesnik u redefinisanju tih mera”, reklao je predsednik Američke privrednje komore Skip Bornhiter.

Iako uglavnom zadovoljni merama koje je vlada preduzela u borbi protiv krize proteklih meseci, privrednici su imali nekoliko pitanja za ministarku.

“Čuli smo najavu da će referentna kamatna stopa biti jednocifrena, i to nas raduje, ali to bi moglo da utiče na inflaciju, pa bismo mogli imati jednocifrenu rast kamatne stope, a dvocifrenu inflaciju, to nas brine”, rekao Bornhiter.

“To se neće desiti u jednom trenutku, sada je 14, posle toga, za nekoliko dana biće 9, ja znam da je guverner Jelašić veoma obazriv čovek, i on više voli da to radi u malim dozama”, poručila je ministarka.

Ona je tokom sastanka najavila i veliku porsku reformu.

“Namera je da poreski sistem bude što jednostavniji. Radi se na tome, ono što mi predviđamo - 10 i 20 odsto i poresko oslobođenje na nivou 30 odsto prosečne zarade i na dobit će biti 10 odsto, ne više”, objasnila je ona.

Zakoni o porezu na dohodak građana i porezu na dobit, trebalo bi da budu završeni do septembra. Ministarka očekuje da ti zakoni budu u budžetu za 2010. godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: