Plata direktora NIS-a 600.000 RSD

Direktor Naftne industrije Srbije Miloš Saramandić ima mesečnu platu od 600.000 dinara, dok predsednica UO Biserka Jeftimijević-Drinjaković dobija 700.000.

Srbija

Izvor: B92, Blic

Subota, 29.11.2008.

11:10

Default images

Zvanični podaci o visini primanja u Naftnoj industriji Srbije i dalje nisu dostupni javnosti. Tu informaciju nije uspeo da dobije čak ni Administrativni odbor Skupštine Srbije, a predsednica UO NIS-a, koja je pre ovog posla bila savetnica za ekonomiju u kabinetu predsednika države, nije za B92 želela da komentariše navode o svojoj plati.

Predstavnica za medije Demokratske stranke Jelena Trivan tvrdi da informacije koje su se pojavile u medijima o visini plate predsednice Upravnog odbora NIS-a Biserke Jevtimijević-Drinjaković, na osnovu podataka kojima ona raspolaže, nisu tačne, ali nije želela da otkrije na osnovu kojih podataka to tvrdi.

“Podatke o primanjima u javnim preduzećima javnost treba da dobije iz javnih preduzeća, da ih direktori dostave javnosti. Ali, visine plata koje se u ovom trenutku daju u javnosti paušalne su, i u ovom konkretnom slučaju vezanom za direktora upravnog odbora ‘NIS-a’ netačno je da ona tu platu prima na tri mesta i samo to želim da kažem, a sve detaljne informacije javnost može da dobije od te kompanije”, zaključila je ona.

Kako piše Blic, u menadžerskim ugovorima ugovaraju se iznosi koji su mnogo veći od petostrukog proseka na nivou republike, a do petostrukog proseka (oko 120.000-130.000 dinara) plaćaju se kompletni doprinosi

Za sve preko toga, kako kaže, plaća se samo porez na plate. Novi direktor i predsednik UO iz starog sastava su, prema njegovim rečima, u aprilu dobili i godišnju nagradu od jedne mesečne apanaže.

Podsetimo, predsednik Administrativnog odbora Skupštine Srbije Tomislav Nikolić podelio je novinarima u parlamentu spisak mesečnih zarada i drugih primanja direktora i članova upravnih odbora javnih preduzeća, bez NIS-a.

Sledeća po visini je plata direktora Aerodroma "Nikola Tesla" koja iznosi 382.000 dinara, a treći na spisku je direktor Jata sa skoro 350.000 dinara.

Najmanju platu prima direktor Tanjuga - 133 hiljade dinara, a direktor RTS-a prima mesečni lični dohodak od oko 255.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: