Đelić sa ministrima o otplati duga

Sledeće nedelje sastanak na kojem će Đelić, Samardžić, Dinkić, Cvetković i Jelašić raspravljati o otplati duga Kosova.

Srbija

Izvor: Tanjug, Novosti

Sreda, 05.03.2008.

10:26

Default images

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić zakazao je za sledeći utorak sastanak kojem će prisustvovati ministri Slobodan Samardžić, Mlađan Dinkić i Mirko Cvetković, guverner NBS Radovan Jelašić i ekonomski stručnjaci iz državnog pregovaračkog tima, kako bi zauzeli stav o plaćanju kosovskog duga.

"Moguće je pronaći ravnotežu, koja sa jedne strane smanjuje fiskalni pritisak na naše građane, a s druge strane ni na koji način ne priznaje nezavisnost KiM", kazao je Đelić.

"To se može uraditi na dva načina. Prvi je da jednostavno taj dug bude ugašen, te da se ne mora vraćati. Na taj način više se ne bi postavljalo pitanje kome pripada taj dug. Drugi način je da se opterećenje Srbije za njen ukupni dug, uključujući i kosovski, smanji. To su dva puta o kojima već vodimo konsultacije sa poveriocima", naveo je on.

Ministri oprečno o otplati duga

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i ministar finansija Mirko Cvetković ocenili su da treba početi pregovore sa inokreditorima o prestanku otplate duga Kosova i Metohije, dok se ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo usprotivio inicijativi navodeći da je to protiv politike vlade o Kosmetu.

Dinkić je najavio da će na sednici vlade ove nedelje dostaviti predlog o prestanku otplate inostranog duga Kosova i ukazao da bi bilo najbolje da to podrži većina ministara, ali je priznao da ne zna kako će članovi vlade reagovati.

On je ponovio da nije racionalno da Srbija ove godine plati oko 92 miliona dolara kosovskog duga, od ukupno 1,242 milijardi dinara ili oko 250.000 dolara dnevno. "Sve do momenta dok država Srbija ne počne da ubira poreze na Kosovu, ne treba vraćati dug Kosova", istakao je Dinkić i ocenio da nije racionalno da se indirektno finansiraju Albanci na Kosovu, umesto da se ta sredstva usmere da se pomogne Srbima u juznoj pokrajini.

Bubalo ocenio da ne treba prekinuti otplatu duga Kosova jer je po Ustavu Kosovo i Metohija u sastavu Srbije i založio se da Srbija zaštiti svoja prirodna bogatstva na Kosovu, čija se vrednost procenuje između 300 i 400 milijardi dolara.

Bubalo se pozvao na Ustav koji definiše Kosovo i Metohiju kao nedeljivi deo teritorije države Srbije i podsetio Dinkića da je on kao ministar položio zakletvu u Skupštini Srbije i dužan je da brani temeljni pravni akt države.

On je rekao da Dinkić ima legitimno pravo da pokrene bilo koju inicijativu kao ministar, ali je skrenuo pažnju da je trebalo da poštuje proceduru i svoju inicijativu pretoči u pisani predlog pred sednicu Vlade Srbije, a ne da prvo ide u javnost sa tom inicijativom.

Cvetković je rekao da formalno-pravno Srbija ne treba da prekine otplatu duga Kosova, ali u dogovoru sa inostranim kreditorima može da se dogovori o prestanku vraćanja spoljnog duga Kosova ali na način na koji država ne bi ugrozila svoj suverenitet i da ne dođe u situaciju da indirektno prizna nezavisnost Kosova i Metohije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: