„ES Kosova ne može bez Srbije”

Električni sistem na Kosovu koncipiran je tako da ne može funkcionisati zasebno, već samo uz Elektromrežu Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 30.06.2007.

13:07

Default images

Generalni direktor Javnog preduzeća za prenos električne energije i upravljanje prenosnim sistemom "Elektromreže Srbije" Dragan Vignjević izjavio je da je prenosni sistem na Kosovu vlasništvo Srbije i da je koncipiran tako da ne može funkcionisati zasebno.

"To zna UNMIK pod čijom je privremenom upravom, zna međunarodna zajednica, i oni moraju da respektuju naš sistem i da shvate da su njegov deo", rekao je Vignjević.

"Mi smo lider, to svi znaju, preko naše mreže idu velike  količine električne energije za Grčku, Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru, Kosovo pod UNMIK-om, ali i prema Hrvatskoj i Mađarskoj na zapadu", naveo je on.

Vignjević je rekao da su EMS i EPS krucijalni sistemi i partneri sa kojim svi ravnopravno razgovaraju i da Elektroprivreda Kosova mora da se okrene njima, jer je okružena sistemima koji su deficitarni električnom energijom, kao što su Crna Gora, Albanija, Makedonija.

Prema njegovim rečima, o daljem funkcionisanju elektro sistema na Kosovu razgovaraće se sa prestavnicima UNMIK 10.  jula u Briselu.

Od 9.808 kilometara dalekovoda različitih naponskih nivoa kojim raspolaže EMS na Kosovu se nalazi 1.035 kilometara i deo objekata instalisane snage 1.491 MVA, podsetio je Vignjević.

On je najavio izgradnju prve deonice međunarodnog dalekovoda naponskog nivoa 400 KV od Niša  do Makedonije preko Leskovca, kao rasterećenje sadašnjeg Niš - Priština - Makedonija.

Investicija je obezbeđena iz donacije Evropske agencije za  rekonstrukciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: