U utorak rešenje sudbine RTB-a Bor

Sudbina RTB-a Bor će, po svemu sudeći, biti rešena u utorak, a stručnjaci smatraju da su ekolokška pitanja samo paravan.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 29.06.2007.

16:55

Default images

Na sednici Odbora za nadzor i sprovođenje akcionog plana za restrukturiranje i privatizaciju Rudarsko topioničarskog basena, koja će se održati u utorak, trebala bi da se reši subina RTB-a Bor. Dok su sindikalci veoma zabrinuti zbog iznenadnog odlaganja privatizacije, stručnjaci ocenjuju da je insistiranje da se reše ekološka pitanja samo paravan iza koga se kriju politički interesi.

Iako je ministar Mlađan Dinkić najavio da će prošlog ponedeljka drugoplasirani ponuđač, konzorcijum kiparske firme „Ist point“ Zorana Drakulića i londonskog investicionog fonda ORN, biti pozvan na pregovore, to se nije dogodilo. Odbor za rešavanje borskog pitanja ipak je odložio nastavak privatizacije tog preduzeća, dok se ne napravi strategija za očuvanje životne sredine. Urednik magazina Ekonomist, Miša Brkić smatra da su ekološka pitanja samo dimna zavesa iza koje se kriju politički interesi, i interesi drugih ministarstava koja nadležnom ministru za privatizaciju RTB-a Bor, Mlađanu Dinkiću, žele da oduzmu posao iz ruku.

„Ekologija je upotrebljena da bi se bacila prašina u oči i da se mimo tendera, političkim dogovorom privatizuje Bor i da se dovedu Rusi.Sada naprasno političkom voljom, divljački, neprimereno tržišnim ekonomijama proces se obustavlja, da bi se eliminisao Mlađa i da bi moćniji u Vladi ušli u igru“, ističe Brkić.

Ruska kompanija „Bejzik element“, koja je zainteresovana za borski kombinat, je samo sat i 6 minuta nakon što je Agencija za privatizaciju odložila tender dostavila ponudu.  Inače, ova kompanija već je učestvovala u prethodnom tenderu za privatizaciju Bora, pa se u javnosti pojavilo pitanje zašto tada ova kompanija nije bila toliko zainteresovana za Bor, nego je sačekala da prođe 8 meseci. Sindikalci sada nemaju nikakvu informaciju o tome šta se dešava sa privatizacijom.

Miša Brkić, kaže da je izjavu nadležnog ministra za privatizaciju Mlađana Dinkića, o pregovorima s drugoplasiranim primio s olakšanjem. Međutim, on kako kaže, ne zna šta se u međuvremenu promenilo u odnosu između Srbije i Rusije i šta je srpski premijer obećao ruskom predsedniku.

„Činjenica je da se u javnosti spekuliše da će pola Srbije biti ustupljeno Rusiji zbog podrške oko statusa Kosova, koju nam daje u Savetu bezbednosti“, kaže Brkić.

Inače, Bejzik element je u vlasništvu ruskog finansijskog magnata Olega Deripaske.

Grupa ima 290 hiljada zaposlenih i prošle godine je ostvarila prihode veće od 13 milijardi dolara, dok se vrednost kompanije procenjuje na 14 milijardi dolara. Ruska kompanija smatra da se mora raspisati novi tender, jer bi se u suprotnom prekršio zakon.

Međutim, postoji pravni vakum, jer zakon ne predviđa šta se dešava ukoliko pobednik na tenderu ne obezbedi novac. Političko favorizovanje ruskih kompanija, prema oceni stručnjaka stvara loš predznak Srbiji, koji može da dovede do situacije u kojoj drugi investitori neće želeti da dođu da ulažu u Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: