Biz - B92.net

Plati koliko potrošiš: Pametni uređaji za gas dogodine

Hrvatska bi od sledeće godine trebalo da počne da uvodi uređaje za tzv. pametno merenje gasa.

Izvor: Novac.hr
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ti uređaji u redovnim intervalima registruju potrošeni plin te podatke automatski šalju isporučiocu putem fiksne ili mobilne mreže, rečeno je na skupu "Pametno merenje plina", piše Hina, prenosi Novac.hr.

Na skupu je istaknuto da su prednosti pametnog merenja tačni podaci o utrošenom resursu odnosno tačni mesečni računi, a ne kao do sada računi s procenjenom potrošnjom. Uvođenju će međutim prethoditi detaljna

Prednosti za potrošače bile bi poboljšanje energetske efikasnosti, stvaranje mogućnosti da svakodnevno prati stanje potrošnje gasa i tako racionalnije upravlja potrošnjom. Računi bi bili temeljeni na tačno ostvarenoj potrošnji plina pa više ne bi bilo paušala.

Italija ugrađuje pet miliona pametnih merila plina godišnje s prosečnom cenom ugradnje od 200 do 250 evra. Italijani navode korist od 160 evra po mernom mestu te uštedu od 3 odsto na ukupnoj potrošnji energije.

Pet država članica EU - Irska, Italija, Luksemburg, Holandija i Ujedinjeno Kraljevstvo - odlučilo se za potpuno uvođenje pametnih brojila gasa do 2020. Krajem prošle godine na nivou država EU bilo je oko 17,3 miliona ugrađenih brojila, do 2020. trebalo bi ih biti oko 45 miliona.

U 12 država članica rezultati cost-benefit analiza bili su negativni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.