Komšije potpisale: Kupuju oružje vredno 20 miliona evra

Ministarstva odbrane Izraela i Crne Gore potpisala su ugovor o vojnom izvozu vredan 20 miliona evra za kupovinu oružja od izraelskog Ebit Systemsa.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.05.2023.

13:53

Komšije potpisale: Kupuju oružje vredno 20 miliona evra
Ilustracija: EPA/DENNIS M. SABANGAN

Ugovorom će Crna Gora kupiti određeno oružje od Elbit Systemsa, poput sistema minobacačke municije od 120mm koji se može montirati na oklopna vozila.

Osim toga, crnogorski vojnici i oficiri proći će obuku i na izraelskoj Elbit-IMI akademiji, prenosi klix.

Dogovor, koji je odobrio glavni direktor Ministarstva odbrane, general-major Eyal Zamir i potpisao direktor SIBAT-a brigadni general Yair Kulas i direktor logistike Ministarstva odbrane Crne Gore pukovnik Vladan Martić, treći je takav ugovor potpisan između dve zemlje.

Prvi ugovor između Izraela i Crne Gore potpisan je još 2019. u ugovoru vrednom 35 miliona dolara za snabdevanje te balkanske zemlje Elbitovim oružanim stanicama za daljinsko upravljanje (RCWS) za njihova zajednička laka taktička vozila.

"Ovo je treći sporazum s našim partnerima u Crnoj Gori od jačanja naših odbrambenih odnosa 2019. i veliki je izraz poverenja u izraelsku odbrambenu industriju", rekao je Kulas u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

23 h

Podeli: