Otkriveno još jedno nalazište zlata

Nastavkom geoloških istraživanja na teritoriji opštine Jezero u Bosni i Hercegovini potvrđeno je postojanje novih zlatonosnih geoloških formacija.

Region

Izvor: B92

Petak, 09.06.2023.

08:26

Otkriveno još jedno nalazište zlata
Foto: shutterstock, kaband

Zlato je potvrđeno na lokalitetu Zekilova kosa, koji se nalazi severozapadno od prethodno istraživanog lokaliteta Otomalj, a u sklopu istražnog polja Sinjakovo.

Posljednja analiza koja je rađena u svetski poznatim laboratorijama potvrdila je postojanje većih količina zlata, koje u pojedinim delovima lokaliteta Zekilova kosa sadrže i do 4,89 grama po toni.

Navedenim istraživanjima zahvaćena je površina od 1,2 km2, a sudeći po dosadašnjim rezultatima, istražna zona otvara se dalje ka severozapadu, gde se očekuju i značajniji rezultati.

"Dodatna laboratorijska analiza uzoraka identifikovanih nedavnim geološkim i geofizičkim istraživanjem značajno je povećala naš istraživački interes za lokalitet Zekilova kosa. Dalje praćenje ovih izvrsnih rezultata bez sumnje je opravdano, a očekujemo da ćemo što skorije dobiti i saglasnost lokalne samouprave za nastavak geoloških istraživanja. Naši geolozi su, sistematičnim istraživanjima tla, otkrili uzbudljive površinske anomalije u područjima koja nikada nisu bila predmet modernih geoloških istraživanja. Naša kompanija je sprovela ove geološke aktivnosti uz konsultacije sa svim meritornim faktorima, dakle predstavnicima lokalnih zajednica i geološkim stručnjacima, stavljajući strogi fokus na ekstremno važnu praksu zaštite životne sredine. Radujemo se nastavku geoloških istražnih radova na navedenom lokalitetu i transparentnom objavljivanju eventualnih značajnih rezultata istraživanja jer su takvi nalazi od izuzetnog značaja, kako za našu kompaniju, tako i za samu lokalnu zajednicu ali i za Republiku Srpsku", poručio je Mladen Lujić, izvršni direktor kompanije Lykos Balkan Metals.

I početkom 2023. godine laboratorijski nalazi geoloških istraživanja na tri lokacije već su potvrdili postojanje zlatonosnih geoloških formacija na lokalitetu Otomalj koje doseže čak i do neverovatnih 27,5 grama po toni u kontinuitetu od čak 60 metara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: