Rokovi su tu da se pomeraju: Sva obećanja za izgradnju auto-puta u BiH

Koridor 5C, čija bi dužina trebalo da bude 338 kilometara, gradi se već 20 godina i još se ne nazire kraj gradnje.

Izvor: Klix
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, diyan_nenov
Ilustracija: Depositphotos, diyan_nenov

Kako su se u Bosni i Hercegovini smenjivali oni koji su odgovorni za gradnju tako su se menjali i rokovi za kraj gradnje. Nijedan nije ostvaren.

Oni koji su rođeni kada je gradnja počela sada imaju 20 godina. To su mladi koji spadaju u generaciju milenijalaca, a kojoj je svojstveno i intenzivno korišćenje savremenih tehnologija u svakodnevnom životu.

Uprkos silnoj tehnologiji, ni oni još nisu doživeli da kroz svoju zemlju do mora ili Zagreba putuju auto-putem. Ideja je da se sever i jug države povežu auto-putem, odnosno da se Bosna i Hercegovina poveže modernom saobraćajnicom s Evropskom unijom. Da bi se to desilo, planirano je da se potroši više od dve milijarde KM (više od milijardu evra), piše portal Kliks.

Dve zemlje iz našeg regiona se spajaju - mostom

Vlasti su se pravdale i, kako su se smenjivale, iznova davale nove rokove za završetak Koridora 5C. Najčešće ponavljani razlog što auto-put nije napravljen jeste navodni nedostatak novca. To je iskorišćeno kao argument da se 2018. povećaju akcize na gorivo, a na osnovu čega bi se stvorili uslovi za plaćanje kredita kojima se finansiraju radovi.

Državni parlamentarci koji su podržali povećanje akciza su podršku pravdali različitim obećanjima, a neka od njih nisu bila samo konačan završetak gradnje auto-puta. Pa je tako zastupnica HDZ-a 1990. Dijana Zelenika najavila mogućnost poslovanja kompanije Ikea u Bosni i Hercegovini, te je zaključila da je to "ženama važno". Obećavano je i povećanje nataliteta.

Od akciza su se slile stotine miliona KM, ali gradnja još nije završena, Ikee još nema, a natalitet je vrlo loš. Nije ni manjkalo obećanja kada će se završiti gradnja, a nijedno od njih nije ostvareno.

Svi rokovi za završetak gradnje

Damir Hadžić (SDP) je kao državni ministar saobraćaja i komunikacija 2013. izjavio da će radovi biti završeni do kraja 2020. Bivši direktor preduzeća Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine Ensad Karić je 2015. zaključio da će se to desiti do 2022.

Kako 35 kilometara auto-puta košta više od 500 miliona evra?

Još jedan bivši državni ministar saobraćaja i komunikacija Ismir Jusko (SBB) je 2016. ocenio da je to ostvarivo u sledećih pet godina. Iste te godine je i federalni premijer Fadil Novalić (SDA) uveravao da će se to desiti u narednih pet-šest godina. Nešto kasnije donedavni direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić je izjavio da će gradnja završiti za sedam do osam godina.

Potom je Novalić prošle godine istakao da će se to ipak desiti za šest-sedam godina, a da bi federalni ministar saobraćaja i komunikacija Denis Lasić (HDZ) početkom jula naglasio da je to ipak ostvario najdalje do 2028.

Ovo je samo deo brojnih obećanja o tome kada će Bosanci i Hercegovci doživeti da sigurno i brzo putuju drumskim saobraćajem. Prethodni obećavani rokovi zapravo pokazuju da ni u vlasti nemaju jedinstvenu ocenu kada će se to desiti, odnosno da je samo reč o pukom nagađanju pojedinaca.

Trenutno samo imaju nepovezane deonice auto-puta koje su kao takve vrlo malo upotrebljive. Za napomenuti je da je gradnja Koridora 5C u Republici Srpskoj počela tek u martu 2019.

Pogledajte gradilište auto-puta za koje je BiH dobila 23 i pozajmila još 100 miliona od EU VIDEO

Bosna i Hercegovina trenutno u upotrebi ima manje od 200 kilometara auto-puta. U RS-u ukupno 105 kilometara (od Doboja do Bosanske Gradiške). U FBiH je to 91 kilometar i to od Sarajeva do izlaza iz Zenice, deo od Sarajeva do Tarčina i u Hercegovini deonica od Zvirovića do Bijače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 35 idi na stranu