Rimac na putu da postane Poršeov dobavljač prvog reda

Nemački proizvođač luksuznih sportskih automobila Porše uložio je dodatnih 70 milijuna evra u Rimac automobile.

Region

Izvor: B92

Utorak, 09.03.2021.

20:22

Rimac na putu da postane Poršeov dobavljač prvog reda
Foto: supergenijalac/Shutterstock

Porše je tako povećao svoj udeo u Rimac automobilima s 15,5 na 24 posto, a tehnološka kompanija iz Svete Nedelje je došla do vrednosti od 795 miliona evra, izvestio je Rojters.

Od prve Poršeove investicije 2018, pa kasnije još jedne 2019. godine, tim u Rimac automobilima udvostručio se na gotovo 1.000 zaposlenih, a hrvatska tehnološka firma nastavila je da proizvodi neke od najnaprednijih svetskih električnih pogonskih sklopova, baterija, infotaimenta i drugih komponenata povezanih s elektrifikacijom, piše Večernji list.

Rimac automobili sada sarađuju s mnogim velikim proizvođačima automobila, uključujući Hyundai, Kiu, Porsche, Aston Martin, Automobili Pininfarina, Koenigsegg i mnoge druge.

„Porše je velika podrška našoj kompaniji od 2018. i uvijek je bila privilegija što je jedna od najpoznatijih svetskih marki sportskih automobila deo Rimca“, rekao je Mate Rimac.

Rimac ostaje nezavisan

Međutim, budući da su mnogi proizvođači širom sveta kupci proizvoda Rimac automobila, važno je i za Rimca i za Porše da hrvatska firma ostane potpuno nezavisno preduzeće.
„Naši projekti i naši deoničari su – i uvek će biti – potpuno odvojeni, što nam omogućava održavanje informacionog zaštitnog zida na koji se oslanjaju naši partneri i daljnji rad s mnogim proizvođačima automobila. Partnerstvo s Poršeom pomaže firmi da se razvija i raste, što je korisno za sve naše kupce“, kaže Mate Rimac.

Luc Meške, zamenik predsednika Izvršnog odbora i član Izvršnog odbora za finansije i IT Porsche AG-a, naglašava da su Mate Rimac i njegov tim izvrsno pozicionirani u prototipnim rešenjima i malim serijama te da su Poršeu važni partneri, posebno kao podrška u razvoju komponenata.

„Rimac je na dobrom putu da postane dobavljač prvog reda za Porše i druge proizvođače u segmentu visoke tehnologije. Porše je već dao prve narudžbe Rimcu za razvoj visokoinovativnih serijskih komponenata, a oba partnera imaju koristi od ove saradnje. Rimčeva vrednost povećala se višestruko od našeg početnog ulaganja. Uz to, kompanija se tehnološki vrlo dobro razvila. Širimo saradnju korak po korak, a takođe imamo koristi od Rimčevih inovacija“, rekao je juče Poršeov direktor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: