Godinama propadaju: Komšije otpisuju 50 američkih oklopnjaka od 25 miliona dolara?

U avgustu 2014. godine prva od 220 borbenih vozila MRAP koja su Hrvatskoj donirale Sedinjene Američke Države stigla su hrvatskoj vojsci.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.02.2021.

11:00

Godinama propadaju: Komšije otpisuju 50 američkih oklopnjaka od 25 miliona dolara?
Ilustracija; Foto: EPA/YONHAP

Donacija je bila vredna oko 100 miliona američkih dolara i tada se govorilo o velikom iskoraku u opremanju HV-a kvalitetnim borbenim vozilima. Hrvatska je za tu donaciju iz budžeta platila PDV u iznosu od 2,5 miliona evra.

Preskupa obnova

Šest i po godina nakon toga, u februaru 2021, oko 50 tih vozila parkirano je u dvorištu Remontnog zavoda u zagrebačkom Jankomiru. Kako su parkirani u leto 2014. tako i danas tamo stoje. Na kiši, snegu i suncu, vozila nekad vredna oko 25 miliona dolara godinama propadaju. Većina su borbena oklopna vozila, a četiri su sanitetska vozila tipa MRAP HAGA.

Delimično su pokrivena ceradama, a s nekih su skinuti točkovi, verovatno radi zamene na vozilima koja se koriste.

Na zvaničan upit Jutarnjeg lista šta je s tim vozilima i zašto su tamo, od MORH-a danima nije stigao odgovor. U Ministarstvu obrane jednostavno odbijaju da odgovore šta će biti s tim vozilima.

Prema nezvaničnim informacijama, vozila će najverovatnije biti otpisana. Nakon šest i po godina izloženosti svim mogućim atmosferskim prilikama i nekorišćenja, njihovo dovođenje u vozno stanje bilo bi jednostavno preskupo.

Osim toga, u Oružanim su snagama, prema svemu sudeći, zaključili da su im ta vozila višak i da nemaju potrebe za njima, što samo pokazuje loše planiranje potrebnih količina kada se donacija dogovarala.

Naime, u to vreme prvo su stigla 162 vozila, a potom je dogovoreno njih još 50-ak. Upravo onoliko koliko ih već šest i po godina neiskorišćeno stoji na livadi u Jankomiru. Doduše, tada se tvrdilo da će ih deo biti raspoređen specijalnim snagama MUP-a, ali to se nikad nije dogodilo.

Nakon što su dopremljena u Hrvatsku i predstavljena javnosti, sva vozila su premeštena u Remontni zavod. Tamo je trebalo da se obavi redovan servis, trebalo ih je prefarbati u zelenu boju, deo njih i naoružati te nadograditi VHF uređajima za komunikacije.

No, ubrzo se utvrdilo da vozila imaju jedan veliki nedostatak. Naime, utvrđeno je da su na trećini vozila balistička stakla neispravna. Ta su vozila korišćena u vojnim operacijama u Avganistanu i Iraku te je s vremenom na određenom broju njih trebalo zameniti balistička višeslojna stakla zbog isteka veka trajanja, odnosno pojave delaminacije, raslojavanja stakla usled velikih temperaturnih promena.

Kako prilikom pregleda vozila pre preuzimanja niko nije utvrdio da su na delu vozila stakla neispravna, to je u tvrđeno tek nakon preuzimanja u Hrvatskoj.

Stoga je oko 70 vozila završilo na ledini Remontnog zavoda. Tu su stajala dve i po godine, sve dok 2016. godine MORH nije kupio 120 različitih vrsta neprobojnih stakala za 48 vozila, u vrednosti 1,2 miliona kuna (oko 158.000 evra).

Nabavka iz Izraela

Dodatno su kupljena stakla za još 80 vozila, u vrednosti od oko 528.000 evra. Dakle, samo na stakla potrošeno je dodatnih oko 660.000 evra.

Stakla su naknadno nabavljena jer nisu bila uključena u komplet rezervnih delova koji je ugovoren s vozilima. Nabavka je tada trebalo da bude brza i jeftina.

Naime, te godine, 2014, načelnik Glavnog štaba general Drago Lovrić tvrdio je da se s Amerikancima postigao sporazum o razmeni informacija o rezervnim delovima kroz informatički program te da će Hrvatska vojska biti na nivou snabdevanja američkih postrojenja.
"Znači, najjeftinije i najbrže moguće", zaključio je tada Lovrić.
No, pokazalo se da bi nabavka stakla u direktnom dogovoru s Amerikancima bila pet puta skuplja nego putem javnog poziva, pa su ona nabavljena direktno od proizvođača u Izraelu koji ih isporučuje i američkoj vojsci.

Kada su bila isporučena vozila, tvrdilo se da je jedini trošak za Hrvatsku 2,5 miliona evra plaćenog PDV-a. No, ubrzo se pokazalo da je taj trošak znatno veći.

Osim oko 660.000 evra za stakla, plaćeno je i oko 225.000 evra za nadogradnju VHF uređaja za komunikaciju.

Dakle, samo za stakla i VHF uređaje utrošeno je dodatnih oko milion američkih dolara, a tu je i trošak farbanja vozila.

Sada se pokazuje da je i planiranje bilo loše te da je ugovoreno mnogo više vozila od potrebnog broja, a njihova popravka očigledno je ocenjena kao preskupa, zaključuje Jutarnji list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: