Posao hrvatske kompanije s Guglom vredan 10 miliona evra: "Verujte mi, to je tek početak"

Preduzetnik Stjepan Talan, predsednik uprave i vlasnik varaždinskog Solvisa, nedavno je potpisao ugovor života.

Izvor: Jutarnji.hr
Podeli
Foto: Depositphotos, wolterke
Foto: Depositphotos, wolterke

Vazdušni snimak novog Guglovog informacionog centra u Kaliforniji najesen će biti, najavljuje se, spektakularna. Na njoj će se videti niz kupola s pokrovom od solarnih panela. Prizor jedinstven u svetu, delimično zahvaljujući i hrvatskoj firmi sa severa zemlje.

Veliki je Gugl od varaždinskog Solvisa naručio 120.000 solarnih panela kao pokrov za svoje kupole na jugu Kalifornije. Malo je dalje od njih i Silicijumska dolina, sedište Gugla, podseća Jutarnji list.

Poslovati s Guglom nemerljivo je vredan posao. Uz dobru zaradu, imati Gugle kao poslovnu preporuku, nema cene. A ugovor vredan deset miliona evra samo je početak.

Američka multinacionalna korporacija specijalizovana za internet servise pažljivo bira saradnike, a kad ih pronađe, veran je partner. Budući da će Gugle sve svoje zgrade u svetu opremiti solarima, biće to dugotrajna saradnja. I isplativa. Gugle u svetu ima hiljade svojih objekata. Pridodaju li se tome nova preduzeća, a kupuje jedno svake nedelje, poslu zapravo nema kraja. Vrednost multinacionalne korporacije Gugle svakodnevno raste i u ovom je trenutku blizu bilion dolara ili ju je već prešla.

Priča ide ovako: petak je poslepodne, Stjepan Talan, po struci magistar farmacije, vrzma se po kancelariji, francuski buldog Zara lenjo ga prati i zna da bez nje neće nigde.

Uobičajen je to radni dan u Solvisu. Jednak je bio lani, a ako Bog da, biće i dogodine. Baš se ni po čemu ne da naslutiti da nije i više nikada neće biti isto. Jer kad na vrata dođe jedna od pet najvrednijih kompanija na svetu - uz Epl, Majkrosoft, Koka-Kolu i IBM - ne može biti isto.

"Ne radi se tu samo o novcu, reference koje dobijamo tom saradnjom znatno su vrednije za buduće poslovanje", staloženo, mirnim glasom, govori za Jutarnji list vlasnik i direktor Solvisa Stjepan Talan.

Ničim ne pokazuje da je svestan nove etikete “jakog globalnog igrača”, koju preduzeća zarade kad uđu u posao s Guglom. Kad kompanija s kojom baš svi žele poslovati izabere vas. Bolje reference nema.

Čudan je Talan čovek. Nakon 25 godina rada u struci, farmacije mu je bilo dosta. Nedostajalo mu je poslovnih izazova, kaže. Stoga je prodao svoju firmu Medifarm, koju je kupio nakon decenija rada u državnoj službi, za pultom apoteke "Dr Gaj" u Varaždinu.

Sledećih je pet godina ostao raditi kao glavni menadžer za kupca svoje kompanije. Strpljivo je posmatrao tržište i razmišljao u šta da uloži. Rad za druge nije mu predstavljao izazov. Želeo je kreirati. Dok bi većina čekala penziju u unosnoj farmaceutskoj niši, Stjepan Talan kaže da jednoličnost nije deo njegovog habitusa.

Nakon pet godina menadžerskog rada za sada nemačku farmaceutsku firmu, prelomio je. Nije mogao izabrati gore vreme, 2008. i svetsku recesiju.

"Razmišljao sam šta u budućnosti ima smisla. To podrazumeva stratešku industriju. Energetiku, hranu... U farmaciji sam bio. To, dakle, otpada. Uvek se tu poteže i oružje, ali to me ne zanima. Odlučio sam se za energetiku i solar. Sunce je vrlo perspektivno. Nijedna studija predikcije o solaru nikada nije pobijena. Dao sam otkaz na odlično plaćenom poslu - 120.000 kuna (skoro 16.000 evra) bruto - i novcem od prodaje preduzeća otvorio novu firmu, Solvis. Osam smo godina radili skromno. Stabilno, ali skromno. A onda nam je krenulo", govori taj preduzetnik za Nedeljni Jutarnji.

Prošlu je godinu Solvis završio sa 330 miliona kuna (više od 43,5 miliona evra) prihoda. Ove će godine, zahvaljujući poslu za Gugl, zaraditi još 75 miliona kuna (10 miliona evra). U poslednje tri godine prihod stalno raste, a za još dve godine biće udvostručen.

"Ne govorimo napamet. Zahvaljujući čvrstim ugovorima, to je plan s podlogom. Do pre koju godinu smo radili 98 posto za izvoz, a sada se to polako menja. I Hrvatska ulaže u solar", kaže.

Potpisani je ugovor s Guglom, ugovor za projekat. Gugl stalno gradi informacione centre širom sveta i, kao ekološki odgovorna kompanija, sve ih želi opremiti solarnim panelima. Budući da žele vlastita, unikatna rešenja, koja su sada razvili sa Solvisom, novi su ugovori zapravo zajamčeni.

Realno, bude li firma radila sve panele za Gugl, drugi joj posao još neko vreme ne bi ni trebao. Ali, umesto da se usredsrede samo na Gugl, preduzeće paralelno radi na povećanju proizvodnih kapaciteta. Taman da Gugle za koji mesec naruči dodatne solare, Solvis mu ih može isporučiti.

Solvis je u varaždinskoj Poslovnoj zoni Brezje uz varaždinsku zaobilaznicu sagradio novi poslovni objekat.

"Prva proizvodna linija bila je kapaciteta 15 megavata. U novoj je fabrici instalirana linija sa 30 posto dodatnog kapaciteta, naručena je još jedna. Do leta ćemo imati 300 megavata. U našoj se industriji tehnologija jako brzo razvija i uvek je to poluautomatska proizvodnja, zato imamo 320 radnika u proizvodnji. Još je 40 menadžera, od čega 12 inženjera. Pre godinu dana imali smo upola manje radnika", govori Talan.

Ugovor s Guglom treći je veliki ugovor Solvisa potpisan u poslednje dve godine.

"Stoga nama taj ugovor nije 'o glavu', ali je izuzetno važan. Najveća je to pojedinačna narudžbina koju smo imali. I opet moram spomenuti prestiž koji donosi rad s Guglom. Inače, radimo s još dva jaka partnera, iz Kanade i Francuske. Ozbiljne su to kompanije na svojim tržištima, a s njima usko strateški sarađujemo", kaže vlasnik Solvisa.

Stjepan Talan ima 64 godine, visok je, markantan muškarac. Pazi na sebe, kaže. Zdravo se hrani, puno se kreće, svaki dan sa suprugom Vesnom s nordijskim štapovima prohoda i do desetak kilometara. Nije imao problema sa zdravljem, u bolnici je bio samo kad je u tridesetima operisao kičmu. Jedini je to put i da je bio na bolovanju.

Poslovi su uhodani i više ne ostaje u firmi duže nego što želi. Dođe ujutro ranije, "ali zato što hoću, a ne zato što moram".

"I dođem u prijatnu sredinu. Harmonija života i rada je najbitnija. Vrlo dobro znam definiciju stresa, ali u poslednje sam je dve godine gotovo i zaboravio. Pre pet je godina količina stresa bila velika. Nemerljivo veća. Vladala je opšta kriza, u Hrvatskoj je jako dugo trajala, a mi smo još bili u razvoju. Trebalo je savladati tehnologiju, edukovati kadrove, postaviti menadžment, nešto i zaraditi da se stabilizuje poslovanje. E, onda počinje onaj slatki deo. Ležerniji, kad možeš kormilariti na mirnom moru. Ne više uzburkanom", kaže.

Nova je zgrada Solvisa pažljivo, kaže gazda, kreirana u prijatan i perspektivan prostor. Arhitekte su u tome i uspele. U jednom je delu proizvodnja panela, drugi deo zgrade je kompanija za proizvodnju vitamina i minerala Farmex.

Stjepan Talan i porodica na gornjoj su etaži sami. Svoje sobe imaju sin, snaja, kćerka i zet. Sve su sa staklenim zidom prema hodniku i prema van. Tu je i lounge prostor, u kojem se može popiti kafa. Na podu, pod stolovima modernog, industrijskog dizajna, ručno su rađeni marokanski tepisi. Dve su sobe za sastanke. Sve je jednostavno, ravnih linija, nije razmetljivo.

Ilustracija: EPA, ROMAN PILIPEY
Ilustracija: EPA, ROMAN PILIPEY

U ovom delu zgrade nema prostorije bez košara ii prostirki za pse. Uz Zaru, staru osam godina, tu je i dvogodišnja Mila. Porodica ima i sobu za vežbanje, zasad je tu traka za trčanje, a za koji dan stiže i ostala oprema. Duž celog zida je ogledalo. Dobro dođe da je osoba zadužena za logistiku trener fitnesa po zvanju, pa je već ugovoren dodatni posao.

"Ukupno ovde, u porodičnom delu, imamo 300 kvadratnih metara prostora", zadovoljan je.

Terase su velike gotovo jednako kao unutrašnji prostor. Biće na njima visoko drveće do proleća. Zara i Mila već uživaju, s uređenom će terasom, veruje Talan, i više.

"One daju duh ovom prostoru. Pobuđuju tu neku notu mirnoće", voli gazda svoje pse.

Jednaku politiku prema psima u radnom prostoru neguje i Gugl. Psi su dobrodošli u firme, jedini je uslov da su dresirani. Gugl je "zaposlio" i 200 koza kako bi brstile velike zelene površine oko sedišta kompanije u Silicijumskoj dolini.

Gugl od Solvisa nije želeo standardne panele iz redovne proizvodnje. Kad su izabrali partnera, poslali su svoje stručnjake u Varaždin da s inženjerima hrvatske firme i švajcarskim partnerom razviju specijalne panele za Gugl.

"Paneli su metar puta metar, srebrne boje i njih 120.000 biće pokrov kupole na ogromnom informacionom centru Gugla. Zgrada je sad već pri kraju i uskoro počinje postavljanje kupola. Projekcija iz vazduha je prekrasna. Spektakularna", opisuje Stjepan Talan.

Kad su pre koju godinu počeli s razvojem specijalnih panela za najjaču globalnu kompaniju, jamstva za narudžbu nije bilo. Dve godine kasnije Gugl je Solvisu poslao ugovor o proizvodnji.

Specijalni će paneli za Gugl biti gotovi krajem marta i odmah idu na postavljanje, a završetak se posla i zaključenje ugovora Gugla i Solvisa očekuje najesen.

"Tek tada ovaj posao možemo smatrati ozbiljnom referencom. Biće to i korist i ponos nakon niza godina ulaganja u tehnologiju, edukovanja kadrova i inženjera. Jedini se bavimo ovim poslom u našem delu Evrope i kadrovi su usko specijalizovani. Neću reći da su samouki, ali inženjeri su učili kroz rad, u hodu savladavali neka rešenja", ponosan je Stjepan Talan.

Preduzetnik bi rado još jedan, treći izazov. Nešto novo, ali shvata da mu je potrebna stabilnost. Onakva, kakvu danas ima.

Od cele porodice Talan, jedino Vesna Talan ne radi u porodičnoj firmi. Ostala je u svojoj branši i vodi dve apoteke, u Varaždinu i Zagrebu.

Ako su i bogati, a biće da jesu, kod Talanovih se to ne primećuje. Građanska su varaždinska porodica, žive u ulici s lepim kućama. Stjepan je rodom dvadesetak kilometara od grada, iz sela Gornje Vratno u Opštini Cestica, na hrvatskoj granici sa Slovenijom.

Isplaćuje sebi dve direktorske plate, u Solvisu i Farmexu, ukupno 30.000 kuna (4.000 evra) neto.

Talanovi nemaju kuću na moru ni jahtu. Ne zato što su lažno skromni, kaže Stjepan Talan, nego zato što ne žele. Pre pandemije putovali su u daleke zemlje, danas sednu u "rejndž rover" i odu do Beča, Minhena, Venecije, Budimpešte...

"Srećni smo što je Varaždin na ovako dobroj geografskoj poziciji, pa nam je sve to blizu", nisu statični, ne sede kod kuće.

Pandemija nije uticala na posao Solvisa. Stjepan Talan ne skida masku s lica ni na većoj udaljenosti od dva metra.

"Samo treba biti strpljiv, pa nije to tako teško", kaže.

Moćni je "rejndž rover" najvrednija imovina Stjepana Talana. Kaže da ne mora imati previše.

"Želim dostupne stvari. Najveća je glupost kupiti jahtu za dva miliona evra kad imaš prihode od dva miliona evra. Orijentacija na zdravo i prirodno odvela nas je na kampovanje, u mobilne kućice. Imati visoke ciljeve, a ne moći ih dosegnuti, donosi frustracije. Ja sam svoje mladalačke snove debelo premašio. Živeo sam na selu i naporno se radilo, pa mi je cilj bio osigurati sebi i svojima manje naporan život. Veličina i količina za mene nisu cilj. Cilj su stabilnost i harmonija. Egzistencija je osigurana, a sada treba više paziti na psihofizičku stabilnost", uvjerljivo to govori Stjepan Talan.

Predani je rotarijanac, humanitarno aktivan. Pomogli su, kaže, i na Baniji, ali što su dali i kome, ne želi reći. Solvis je bio tražen i u Dubaiju. Onde su postavljane stotine nekoliko metara visokih solarnih palmi. Za solinsku firmu Include rade solarne klupe i drveće. Solinjani ih rade na desetine hiljada za celi svet. Stjepan Talan najavljuje i kontejnere za smeće sa solarnim elementima.

"Solar ulazi u sve elemente gde je potrebna električna energija. Sunce nam je bogom dano", jednostavna je filozofija.

Iako je on gazda preduzeća, Stjepan Talan ne pokušava tvrditi da zna sve o solarnim panelima. Za to, kaže, ima zaposlene stručnjake.

"Kad razgovaram o tome, kao sad s vama, uvek znam dokle mogu ja govoriti o poslovnom delu, a kad dolazi na red struka. Tada se uključuju inženjeri. I kad zapošljavamo stručne kadrove, ja se u to ne mešam. Puštam da odaberu oni koji znaju. Problema s kadrovima nemamo", govori.

Solvis nema Upravnog ni Nadzornog odbora, ali vlasnik veruje da će za godinu do dve imati. Za pet će godina, veruje, izaći na berzu. Reklama mu ne treba. Firma nema odeljenje marketinga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 58 idi na stranu