Hrvatska pošta pušta u opticaj novo izdanje kriptomarke

Hrvatska pošta će 15. decembra pustiti u opticaj novu Kriptomarku 2, koja je izdata u bloku sa samoljepljivom markom i otisnuta u tiražu od 30.000 primeraka.

Izvor: tportal.hr
Podeli
Foto: Depositphotos, monsit
Foto: Depositphotos, monsit

Od tog će broja pet primeraka biti dostupno u ekskluzivnom, pozlaćenom izdanju.

Ovaj put se na marki nalazi pet digitalnih motiva na temu prenosa poštanskih pošiljaka kroz istoriju. Zanimljivi motivi sežu od dalje do nešto bliže povesti: austrougarski listonoša, poštar na konju, poštanska kočija, dostavljač telegrafa na biciklu, te poštar na mopedu.

Autori Kriptomarke 2 zagrebački su dizajneri Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić, a prema ilustracijama Damira Rukovanjskog.

Samolepljiva fizička marka može se koristiti za plaćanje poštarine, a uz nju kupac dobija sve podatke potrebne za aktivaciju ili prenos digitalne Kriptomarke u svoj digitalni novčanik, piše T portal.

Kriptomarka 2 moći će se kupiti u interaktivnoj mrežnoj trgovini i svim većim poštanskim filijalama. Vlasnici digitalnih novčanika moći će platiti 1.000 primeraka Kriptomarke 2, čija je nominalna vrednost 50 kuna (oko 6,5 evra) i kriptovalutama.

Podsetimo, prva hrvatska Kriptomarka izdata je 9. septembra ove godine povodom Dana marke, a ekskluzivnih 500 primeraka koji su se mogli platiti u kriptovalutama u mrežnoj trgovini rasprodati su u rekordnih 16 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 54 idi na stranu