Na redu i Hrvati: "Svi ćemo redom propasti"

Danas se u Hrvatskoj uvode nove epidemiološke mere za ugostitelje.

Region

Izvor: B92

Utorak, 13.10.2020.

19:09

Na redu i Hrvati:
Foto: Depositphotos, apeyron

Ovo su nove mere i preporuke za kafiće i restorane koje je Index saznao od Marina Medaka:
  • Na svakih 50 osoba u ugostiteljskim objektima paziće po jedan kovid-redar
  • Broj osoba zavisiće od broja kvadrata objekta, po jedan gost na svaka četiri kvadratna metra
  • Fizički razmak između stolova treba biti tri metra
  • Ne sme biti švedskog stola
  • Zabranjeni su plesni podijumi
  • Sve radi do ponoći pa tako i svadbe
  • Maske za goste dok hodaju po objektu i ne sednu za sto i počnu konzumirati hranu i piće


Nacionalni stožer (štab) civilne zaštite objavio je danas odluku prema kojoj je svim ugostiteljima zabranjen rad nakon ponoći.

Ugostiteljski objekti smeju raditi od 6 sati ujutro do 24 sata. Odluka se odnosi i na pružaoce ugostiteljskih usluga u domaćinstvu i porodična poljoprivredna gazdinstva, a ne odnosi se na hotele, kampove i privatni smeštaj.

Odluka na snagu stupa od sutra, a nije navedeno do kada će se primenjivati.

Lokalni štabovi civilne zaštite mogu uvesti i kraće radno vreme

Na predlog županijskog štaba civilne zaštite radno vreme ugostiteljskih objekata i drugih pružalaca ugostiteljskih usluga može se, za područje pojedine jedinice lokalne i regionalne samouprave, dodatno ograničiti, napominju iz Stožera.

"Pravna ili fizička lica koje upravljaju ugostiteljskim objektima, pružaoci ugostiteljskih usluga u domaćinstvu i OPG-ovi obavezni su da organizuju rad u skladu s opštim i posebnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te da osiguraju da se njihovi zaposleni i gosti pridržavaju utvrđenih epidemioloških mera", navodi se u odluci.

Medak: Svi ćemo redom propasti

Predsednik Nacionalnog udruženja ugostitelja Marin Medak za Index je komentarisao uvođenje novih epidemioloških mera za ugostitelje, navodeći kako su one nerealne i da će, ako ih se ugostitelji budu pridržavali, svi redom propasti.

"Juče smo održali sastanak sa Stožerom i prema novim merama koje još nisu objavili, razmak između stolova u ugostiteljskom objektu mora biti tri metra, dok od stolice do stolice razmak mora biti 1,5 metara, a po osobi se mora osigurati četiri kvadrata. Treba da imamo i po jednog kovid-redara na svakih 50 gostiju, koga bi mi trebalo da plaćamo, a da kontroliše pridržavaju li se mera", rekao je Medak za Index.

Istakao je da je minimalna investicija ugostitelja po kvadratu lokala 1.000 evra, a da se često penje i do 2.000 evra.

"Restoran će u najboljem slučaju moći da ostvari promet od 3.000 kuna dnevno (395 evra), a hladnjača za mesec dana je oko 150.000 kuna (oko 20.000 evra)."

"Uzmimo primer da na 100 kvadrata lokala imaš investiciju od 150.000 evra. Deo prostora otpada na sanitarni čvor, kuhinju, šank te tako ostane svega 60 kvadrata uslužnog prostora. Dakle, na tom prostoru možeš uslužiti svega 15 gostiju. I sad uzmimo primer da imamo ljude i na ručku i na večeri, po dva sitinga maksimalno (po dve ture gostiju), s tim da je to nerealno jer u Hrvatskoj nemamo takvu platežnu moć da toliko ljudi dođe i na ručak i na večeru. Znači dnevno možemo imati maksimalno po 60 gostiju, a treba uzeti u obzir da je Hrvatskoj prosečan iznos računa u restoranu 55 kuna. Znači dnevni promet u jednom restoranu u ovom novim okolnostima može iznositi u prosjeku oko 3.000 kuna. A hladan pogon restorana mjesečno košta oko 150.000 kuna. Da si teoretski sve vreme pun, ti si u debelom minusu", rekao je Medak.

"Rekli smo im da ne možemo tako da radimo, odnosno da ćemo poštovati sve mere pod uslovom da nas država obešteti", dodao je.

Podsetimo, u Srbiji je na predlog Kriznog štaba doneta nova mera, koja je stupila na snagu u četvrtak u 23 h - svi objekti radiće do ovog vremena. Uključujući i one koji imaju bašte.

A britanski premijer Boris Džonson najavio je nove mere kada su u pitanju engleski pabovi, zbog čega bes javnosti samo raste. Takođe, i češka vlada zatvoriće barove, restorane i klubove od sutra 14. oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

4 h

Podeli: