Hrvatski penzioni sistem pred raspadom, presudio mu odliv radnika

Zagreb -- Penzioni sistem u Hrvatskoj, zasnovan na solidarnosti između postojećih radnika i penzionera, raspada se jer se broj radnika i penzionera gotovo izjednačio.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Depositphotos/Diego Cervo
Foto: Depositphotos/Diego Cervo

S obzirom na to da će se taj odnos samo pogoršavati zbog masovnog iseljavanja i prirodnog pada broja stanovnika, oni koji budu išli u peziju za 20-30 godina, mogu zaboraviti na to da će od državne penzije moći da prežive.

Trenutno u Hrvatskoj ima 1,52 miliona radnika, odnosno osoba koje plaćaju penziono osiguranje, i 1,24 miliona penzionera, što znači da na svakog penzionera dolazi 1,23 radnika, objavio je portal Index.hr.

Kada se pogledaju istorijski podaci, vidljivo je da se taj odnos pogoršava već četiri decenije, a gotovo neverovatno zvuči da je početkom 80-ih godina na jednog penzionera dolazilo oko četiri radnika.

Situacija u penzionom sistemu je zapravo i lošija nego što ovi odnosi pokazuju jer treba imati na umu da se u radnike ubrajaju i hiljade ljudi viška u državnoj administraciji ili javnim kompanijama koji ne stvaraju novu vrednost, nego su “zbrinuti” kroz zapošljavanje na nepotrebnim ili izmišljenim poslovima.

Osim toga, u penzionom sistemu je i velik broj povlašćenih penzija. Ukupno je u penzionom sistemu 175,2 hiljade “povlašćenih” penzionera, a za njihove penzije mesečno se izdvaja 773,4 miliona kuna (oko 104 miliona evra), odnosno oko 9,3 milijarde kuna godišnje.

strana 1 od 45 idi na stranu