Isplivale "najslabije karike" Hrvatske, turisti ljuti

Na Jadran dolaze novi, sve zahtevniji, obrazovaniji i bogatiji gosti koji više troše. Međutim, sve više zapažaju koje su "najslabije karike" hrvatskog turizma.

Region

Izvor: B92

Sreda, 07.02.2018.

14:14

Isplivale
Foto: Thinkstock

Uz more i sunce i pasivni odmor sve više ih zanimaju ostali sadržaji i ponuda destinacija, od gastronomije, prirodnih i kulturnih lepota, do zabave i šopinga.

To su međutim i dalje, uprkos generalnom rastu zadovoljstva gostiju, najslabije tačke hrvatskog primorskog turizma koji je poput drugih mediteranskih zemalja prošlog leta patio od prevelikih gužvi, piše Poslovni dnevnik.

Najviše nezadovoljstva izaziva nedostatak programa za loše vreme. Gostima su posebno smetale i saobraćajne gužve u mnogim mestima. Ministar turizma Gari Kapeli priznaje da su gužve prošlog leta iznenadile mnoge destinacije.

"Ko bi pre četiri godine verovao da ćemo razgovarati o prevelikom broju turista, to se nije moglo predvideti i u Evropi. Neke destinacije nisu se dovoljno brzo snašle i reagovale", rekao je Kapeli koji je apelovao da se izrade strategije turizma i upravljanja destinacijom.

Podsetimo, struktura profila i potrošnje gostiju na Jadranu se značajno promenila od 2014. godine. Prosečna starost turista 41 godina i da raste udeo obrazovanijih gostiju, kao i da 40 odsto njih ima primanja veća od 3.000 evra mesečno. To je rast od 14 odsto u odnosu na 2014.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: