Hrvati grcaju, više "blokiranih građana"

Za svega četiri meseca ove godine dug blokiranih građana u Hrvatskoj povećao se za čak 1,75 milijarda kuna (227,5 miliona evra).

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.06.2015.

14:22

Default images
Foto: Thinkstock.com

Prema podacima hrvatske finansijske agencija, Fina, na kraju aprila u blokadi je bilo 322.329 građana, a njihov ukupan dug zbog kog im je Fina blokirala račune, iznosio je 32,81 milijardu kuna (4,27 milijardi evra), prenosi portal Seebiz.

Na kraju decembra prošle godine u blokadi je bilo 169 građana više, ali je njihov dug bio 31,06 milijardi kuna (4,04 milijardi evra).

Takvi podaci, kako je navedeno u tekstu, pokazuju da na listu sve više dolaze građani s većim dugom, a da je deo povećanja duga posledica obračuna zateznih kamata.

Ako izmene zakona o obveznim odnosima koje predlaže hrvatska vlada budu prihvaćene, te kamate će biti smanjene, pa bi ukupan dug građana na godišnjem nivou bi trebalo da bude smanjen za 1,2 milijarde kuna.

Podaci Fine, takođe, pokazuju da blokiran račun ima 7,81 odsto hrvatskih građana, ili čak 11,51 odsto radno sposobnih stanovnika.

Po tom pitanju najgora situacija je u Križevcima gde je u blokadi 12,14 odsto stanovnika, odnosno svaki osmi, dok svaki peti radno sposobni stanovnik tog grada ima blokiran račun.

Iza Križevaca sledi Sisak sa 10,56 odsto blokiranih građana i s 12,69 odsto udela blokiranih u radno sposobnom stanovništvu, navedeno je u tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: