Bugari neće gas iz škriljaca

U tri grada u Bugarskoj - u Sofiji, Dobriču u Ruseu - organizovani su protesti protiv istraživanja i eksploatacije gasa iz uljanih škriljaca.

Region

Izvor: B92

Subota, 10.12.2011.

17:19

Default images

Učesnici mitinga zatražili su od Narodnog sobranja najkasnije do januara 2012. godine da usvoji zakon o zabrani tehnologije "hidroulični udarac" na teririji Bugarske.

Protest u Sofiji organizovan je u vidu šetnje koja je počela ispred Ministarstva za zaštitu životne sredine i voda.

Završen ispred Ministarstva za ekonomiju, energetiku i turizam, gde je zapaljena sveća kao odgovor ministru energetike Trajču Trajkovu koji je pozvao građane u oblastima, predviđenim za istraživanje, da zapale sveće da bi istraživanja bila uspešna.

Demonstrantima su se prodružili i građani Plovdiva, Varne, Burgasa, Rusea i drugih gradova. U Dobriču je simoblično razbijena maketa sonde za dobijanje gasa, a demonstranti su uzvikivali "Želimo čistu vodu, čistu zemlju". Za večeras je zakazan protest, uz sveće, u Ruseu.

Prema istraživanjima, u Bugarskoj postoje potencijali za vađenje 25-27 milijardi kubnih metara gasa iz geološki formiranih škriljaca. Bugari se protive dobijanju gasa iz škriljaca, jer je njegovo vađenje veoma komplikovano.

Pošto gas nije koncentrisan u jednom rezervoaru, već je rasplinut u kamenitoj prirodi, za njegovo vađenje stene treba minirati. Posle toga gas se izbacuje na površinu, ubacivanjem vode pod velikim pritiskom, što se zove hidraulični udarac. Uljani škriljci se, za sada, najviše koriste u Estoniji, Kini i Brazilu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: