Region

Sreda, 09.02.2011.

08:52

Rusi odustaju od gradnje NE Belene?

Ruska državna korporacija za atomsku energiju Rosatom bi mogla da odustane od projekta izgradnje atomske elektrane Belene u Bugarskoj.

Izvor: Tanjug

Default images

Naime, do danas još nije potpisan 12. aneks osnovnog sporazuma o izgradnji NE Belene od 29. novembra 2006. godine, navedeno je u službenoj zabelešci načelnika službe za marketing i razvoj biznisa Rosatoma Alekseja Kalinjina.

Kalinjin je u ime direktora te korporacije Sergeja Kirijenka ukazao da ruski Atomstrojeksport, glavni ugovarač tog projekta, i Nacionalna energetska kompanija Bugarske (NEK) nisu potpisale 12. aneks sporazuma čiji je krajnji rok za potpisivanje istekao 31. januara ove godine.

Odsustvo tog aneksa znači i odlaganje realizacije tog projekta najmanje na godinu dana, a to će takođe negativno uticati na njegovu investicionu privlačnost za evropske partnere, navedeno je u dokumentu.

U odsustvu dopune sporazumu Atomstrojeksport može pokrenuti sudski postupak protiv NEK Bugarske sa zahtevom za odštetu, smatra Kalinjin.

Prema mišljenju Kalinjina, projekat izgradnje atomske centrale Belene je konkurentan, a ta elektrana ima "sve šanse da bude izgrađena pre drugih mogućih elektrana u makroregionu" i takodje ne zahteva bilo kakva "novčana ulaganja iz bugarskog budžeta" radi što je pre mogućeg početka izgradnje.

"Rukovodstvo NEK Bugarske, međutim, izbegava da potpiše aneks broj 12, uprkos ranije postignutom dogovoru da se taj dodatak sporazumu sa Atomstrojeksportom potpiše u decembru 2010, što bi otvorilo mogućnost otpočinjanja građevinskih radova, planiranih za septembar 2011", navedeno je u zabelešci.

Kalinjin, uz to, smatra da obustavljanje učešća u projektu Belene ide naruku, pre svega, samom Atomstrojeksportu, jer bi odšteta, ukoliko bude zatražena sudskim putem, donela kompaniji više od 200 miliona evra, dok "planirani prihod u projektu Belene iznosi svega 150 miliona evra".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

1 d

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

3 h

Podeli: