Telekom Srpske kupuje M:tel

Telekom Republike Srpske počeo je pregovore o kupvini manjinskog paketa akcija M:tela Crne Gore, koji pripada kompaniji "Ogalar B.V.".

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 21.01.2010.

12:18

Default images

“Upravni odbor Telekoma Srpske dao je ovlašćenja ovoj kompaniji da pregovara o kupovini 49 odsto akcija m:tela Crne Gore koje su u vlasništvu firme "Ogalar B.V." u Amsterdamu”, potvrdio je generalni direktor Telekoma Srpske Predrag Ćulibrk.

Ćulibrk je rekao za da su u toku pregovori da sa Telekomom Srbije postanu stopostotni vlasnici podgoričke kompanije.

"Zainteresovani smo da sa Telekomom Srbije budemo vlasnici 100 odsto akcija M:tela u Crnoj Gori. Pregovori su u toku, a ako postignemo dogovor, očekujemo da bi u prvom kvartalu trebala biti završena transakcija", istakao je Ćulibrk.

Na taj način, država Srbija, vlasnik M:tela RS, dobiće 100-procentnu kontrolu nad trećim mobilnim operaterom koji posluje u Crnoj Gori. Dobri poznavaoci prilika na tržištu telekomunikacija nisu začuđeni odlukom Srbije da zaobilaznim putem preuzme apsolutnu kontrolu nad crnogorskim M:tel-om.

“Ako bi išli u kupovinu direktno preko Telekoma Srbije, onda bi morali tražiti saglasnog grčkog OTE-a, manjinskog akcionara. U ovom slučaju - to ne moraju“, tvrdi sagovornik Analitike.

Podsetimo, kompanija M:tel počela je da radi u Crnoj Gori početkom jula 2007.godine. Tadašnji izvršni direktor Zlatko Trhulj, ambiciozno je saopštio da planiraju do kraja 2007. godine, da osvoje oko 15 odsto tržišta u Crnoj Gori, a do kraja 2008, čak 30 odsto. Trhulj je prošle godine morao da se povuče sa te funkcije, a mediji su spekulisali da je razlog smene “neslaganja sa centralom u Beogradu i relativno slabi poslovni rezultati”.

Inače, M:tel je sa radom u Crnoj Gori počeo u julu 2007. godine, kada je najavljeno da će konzorcijum Telekoma i Ogalara u naredne tri godine investirati više od 50 miliona evra u razvoj mreže mobilne telefonije i interneta vajmaks (WiMax) tehnologije.

Ćulibrk je rekao da je Telekom Srpske, zahvaljujući rastu broja korisnika mobilne telefonije za više od 120.000, proteklu godinu završio sa više od 1,2 miliona korisnika i 30.000 novih korisnika ADSL-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: