Vesti -

Kostić kupuje i Viktorija grupu

MK grupa je pre nekoliko dana uputila ponudu za kupovinu šabačke kompanije "Viktorija grupa" koja je prezadužena i rešenje vidi u novom vlasniku.

Izvor: 021. rs
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Kako piše novosadski 021, stavovi dve strane u razgovorima su približeni, pa se može očekivati da do kraja godine dođe do realizacije. Tako će se u okviru "MK grupe" naći "Sojaprotein", šidska uljara "Mladost", subotički "Veterinarski zavod"...

Uzrok problemima u kompaniji je i već peta uzastopna sezona niskih cena ratarskih proizvoda na svetskim berzama. U "Viktoriji" su dugo očekivali preokret i dalje otkupljivali, doduše nešto manje količine. Ali cene pšenice, kukuruza, soje, ječma su već pet godina na veoma niskom nivou.

Kada su pre dva meseca bankari prestali da reprogramiraju dugove i zatražili isplatu dospelih rata, nada je definitivno pokopana. Postalo je jasno da će se rešenje tražiti u vraćanju duga prodajom preduzeća.

Sa druge strane, "MK grupa" ovih dana prodaje šećerane. Kako je 7. oktobra u Evropskoj uniji prestao da važi sistem kvota za proizvodnju šećera iz repe, Kostić je procenio da će nemačke, francuske i austrijske šećerane podići proizvodnju i ne samo povećati svoj udeo, već će i izvoziti izvan Unije.

Tu će se, pak, sučeliti sa šećerom dobijenim iz trske, nešto slabijeg kvaliteta, ali dosta jeftinijeg od repinog. Da bi prodali robu moraće sniziti cenu. Tako će se, prema predviđanjima MK grupe, izvan Unije naći repin šećer po niskim cenama.

"MK grupa" je izuzetno zainteresovana da uđe u posao sa uljem, pa će "Viktoriju" kupiti i ako ne proda šećerane, piše 021.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.