Isti porez mora da plaća dva puta

Kažu da su u životui sigurne dve stvari – smrt i plaćanje poreza. Takvo je iskustvo u Americi bar. Šta kaže naše iskustvo?

Izvor: B92

Subota, 31.05.2014.

16:20

Default images

Privatni preduzetnici koji paušalno plaćaju porez, neprijatno su iznenađeni obaveštenjem Poreske uprave da im se nameti za tekuću godinu povećavaju za 100 posto, kao da se povećanje odnosi i za proteklih pola godine, iako su te obaveze već izmirili.

Takvo je iskustvo našeg sagovornika Marka Živkovića.

"Ja odem da regulišem zdravstveno osiguranje u Poreskoj upravi i tu me dočeka poreska inspektorka koja mi kaže da ću u naredne dve nedelje dobiti novo rešenje za 2014. godinu u kojem će porez i svi nameti biti povećani za 100 posto, dakle duplirani, i ne samo to, nego da ću retroaktivno, za period od početka godine da platim još jednom praktično, sve što sam platio i da imam veliki dug prema državi, iako sam uredno izmirio sve obaveze prema državi", kaže Marko Živković iz fabrike Ideja

Odgovor smo tražili od Poreske uprave. Stigao je saopštenjem, u kojem se, između ostalog navodi:

"Polazna osnovica za utvrđivanje visine paušalnog prihoda po grupama određuje se u odnosu na prosečnu mesečnu zaradu u Republici... Kada je prosečna mesečna zarada ostvarena u gradu, odnosno opštini gde je sedište radnje preduzetnika, manja ili veća za više od 10 odsto od prosečne mesečne zarade ostvarene u Republici, polazna osnovica za utvrđivanje paušalnog prihoda osređuje se prema proseku ostvarenom u tom gradu ili opštini".

Marku Živkoviću, ipak, ostaje nejasno kako povećanje od 10 ili 15 posto napravi duplo veću poresku obavezu.

"Mene samo zanima kako je moguće planirati i razvijati posao u državi u kojoj se na pola godine menjaju pravila i praktično nameti duplo povećavaju. Moj utisak je da se takvim merama ljudi koji pošteno rade svoj posao bukvalno guraju u sivu zonu i izbacuju iz nekih legalnih tokova", kaže Živković.

Obrazloženje Poreske uprave svodi se na to da je porez paušalcima dupliran jer prosečno zarađujemo više nego u godini ranije, ali i zbog toga što je za tu kategoriju preduzetnika, od ove godine, povećan procenat koji se od zarade naplaćuje kao porez.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: