Četvrtak, 02.02.2012.

18:52

Kostić: Ovo je najgora godina ikada

Biznismen Miodrag Kostić, prvi čovek MK grupe, kaže da Srbiju čeka "najteža godina ikada" i dodaje da "na horizontu u 2012. godini ne vidi ništa lepo".

Izvor: B92

Default images

On objašnjava da je situacija u čitavom svetu veoma teška i naglašava da se boji da možemo očekivati i velike svetske nemire tokom ove godine.

Kostić kaže da mnoge stvari u Srbiji ne funkcionišu i da su reforme neophodne kako bi se pronašao izlaz iz trenutnog stanja koje je veoma teško.

"Neodrživo je da u Srbiji na jednog radnika koji nešto stvara dolazi dva koji ne rade i ne proizvode", objašnjava on dodajući da se ovde "rešenja odlažu već duže od 20 godina". On navodi da je bivša Jugoslavija bila najrazvijenija zemlja istočnog bloka, deset godina ispred ostalih, a sada Srbija za njima zaostaje barem isto toliko.

Prvi čovek MK grupe smatra i da u trenutnoj situaciji u svetu, kada svi imaju svojih problema, ne možemo očekivati investicije i rešenja spolja već ih moramo tražiti iznutra. "Da imamo velike domaće biznismene sa milijardama imali bi na koga da se oslonimo", objašnjava on.

Kostić kaže i da Srbija nema velike biznismene u evropskim okvirima, iako bi mogla da ih ima, i podseća da, na primer, kompanije najvećeg hrvatskog biznismena Ivice Todorića imaju nekoliko puta veći promet od srpskog pandana.

Govoreći o problemima sa kojima se poslovni ljudi u Srbiji suočavaju on navodi primer izgradnje vetroparkova. Kostić, naime, kaže da sa partnerima u njih planira da uloži oko 150 miliona evra, a invetsicija može da naraste i na čitavu milijardu evra.

Ipak, objašnjava Kostić, uprkos svoj podršci državnog vrha, treba im 30 meseci da dobiju neophodne dozvole. "Sve i da vam je premijer lični savetnik, ni on ne bi mogao da završi posao sa administarcijom", navodi on i dodaje da, na primer, za jedan generator treba 26 dozvola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: