Petrović: Nema EU, vratimo carine

Generalni direktor "Dunav hrana grupe" Slobodan Petrović izjavio je da je ova godina bila izuzetno teška za privredu.

Izvor: B92

Subota, 31.12.2011.

17:09

Default images

On ocenjuje da će 2012. biti još teža prvenstveno zbog spoljnih, ali i unutrašnjih faktora koji se odnose na predstojeće izbore i promenu vlade u Srbiji koji će "doneti par meseci zatišja".

Petrović, koji je i generalni direktor Imleka je istakao da se mora raditi na nekoliko frontova, a najpre olakšati položaj privrede i smanjiti opterećenje privrede i troškove za administraciju.

Prema njegovim rečima, neophodno je preispitati i našu politiku prema evropskoj zajednici kada je reč o zaštitnim carinama.

"Usvojili smo (prelazni trgovinski) sporazum unilateralno i počeli da ga primenjujemo, a on je podrazumevao skidanje zaštitnih mera za našu privredu od uvoznika, uvozne opreme i materijala i robe", rekao je Petrović, napominjući da se te carine u ovom trenutku praktično svode na nulu.

On je kazao da smatra da bi od 2012. ili 2013. godine "morali to da promenimo i ponovo pregovaramo sa evropskom zajednicom jer je očigledno da za narednih pet godina, sigurno nećemo ući u evropsku zajednicu".

"Mislim da bi naša država morala da pregovara da vrati deo tih zaštinih mera, inače će naša privreda, izuzetno teško opstati", naglasio je Petrović, ukazujući da srpska privreda ima problem sa plasmanom robe na domaće tržište jer je uvozna roba jeftinija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: