Nemaju naslednika: Hiljade nemačkih firmi će se ugasiti

Mnoga nemačka preduzeća srednje veličine sve više ugrožava problem prenosa vlasništva.

Izvor: Deutsche Welle

Utorak, 28.03.2023.

12:47

Nemaju naslednika: Hiljade nemačkih firmi će se ugasiti
Ilustracija: Depositphotos/moonlight

Prema jednom novom istraživanju, to znači da će na hiljade firmi morati da prekinu s radom u godinama koje predstoje.

Nemačka preduzeća srednje veličine će se u predstojećem periodu suočiti s problemom prenosa vlasničke strukture. Naime, u mnogim slučajevima upravljanje jednostavno nema ko da preuzme. To pokazuju podaci analize koju je upravo objavila Savezna kreditna ustanova za obnovu i razvoj (KfW).

Do kraja 2026. u Nemačkoj će oko 560.000 od oko 3,8 miliona porodičnih firmi biti u potrazi za naslednikom. Prema istim podacima, njih oko 190.000 planira da napusti tržište jer nema ko da ih preuzme. Pritom bi samo do kraja ove godine oko 70.000 planiranih prenosa vlasništva firmi moglo da propadne, jer nema naslednika, odnosno zbog toga što nema ko da preuzme preduzeće.

Nema naslednika

Analiza se bazira na podacima iz 10.796 firmi koje su učestvovale u istraživanju. "Sve češće ćemo se suočavati s neželjenim zatvaranjima firmi. U bliskoj budućnosti to bi moglo da pogodi svako četvrto preduzeće srednje veličine koje je u potrazi za naslednikom“, kaže Frici Keler-Gajb, glavna ekonomistkinja državne razvojne banke KfW.

Najvažniji razlog za to je nedostatak odgovarajućih naslednika – to izjavljuju u 79 odsto ispitanih firmi. Godinu ranije to je izjavljivalo njih 76 procenata. Prepreke za uspešan prenos firmi preduzetnici vide pre svega u nemogućnosti dogovora oko kupoprodajne cene (34%), te velikim birokratskim preprekama (28%).

Važnu ulogu igra i nepovoljan demografski razvoj u Nemačkoj. Generaciju tzv. "bejbi bumera“ s visokim stopama nataliteta, a koja postupno odlazi u penziju, postepeno nasleđuje generacija s osetno nižim natalitetom. U mnogim slučajevima, dakle, jednostavno nema potomstva.

Tranzicija unutar porodice opet sve popularnija

Generacija preduzetnika u nemačkim preduzećima srednje veličine sve je starija. Prema podacima KfW, vlasnici firmi koji traže naslednika u proseku imaju 64 godine. Trećina vlasnika starija je od 60 godina, a to je čak tri puta više nego pre samo dve decenije.

Korona-kriza dovela je inače do toga da se naslednici u takvim srednje velikim firmama sve češće traže unutar porodice. Prema tim podacima, 53 odsto firmi s godišnjim prometom do najviše 500 miliona evra, najradije bi se odlučilo za tu varijantu. Pre pandemije, bilo ih je 45 procenata.

Osim prenosa vlasništva u okviru porodice, prodaja spoljnim zainteresovanim stranama ili zaposlenima u samom preduzeću drugi su uobičajeni oblici prenosa firme u nove ruke. Preduzeća srednje veličine zapošljavaju više od polovine radnika u Nemačkoj i važe za temelj nemačke privrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: