Oštar pad cena nafte: Šta to znači za Srbiju?

Bankarske turbulencije u Americi prošle nedelje bile su okidač za oštriji pad cene nafte na svetskim berzama.

Izvor: Blic/Anica Jelovac

Ponedeljak, 20.03.2023.

09:42

Oštar pad cena nafte: Šta to znači za Srbiju?
Foto: Profimedia/Christophe Gateau/dpa

Cena barela u međuvremenu je nastavila da pada i to oštro. Barel na evropskom tržištu jutros je 71 dolar, osam dolara manje nego pre pet dana, a čak 30 dolara manje nego pre nekoliko meseci. Da li je to signal i za Srbiju i kakve cene treba očekivati na našem tržištu?

Prošle nedelje cena barfela je pala sa 84 dolara na 79 dolara. Niže cene gledali smo svakodnevno, a jutros i pravo iznenađenje - barel je na nivou od oko 70 dolara i na ceni za koju mnogi kažu da se teško setiti kada je ranije bila na tržištu. (70 dolara bila je u maju 2021. godine). Sada je iznenađenje i veće, imajući u vidu da je u junu barel bio čak 120 dolara, piše Blic.

Litar evrodizela ove nedelje će na pumpama maksimalno koštati 190 dinara, a benzin evropremijum BMB 174 dinara za litar. Cena je pala za po nekoliko dinara, a "dobre" cene u Srbiji gledamo već neko vreme, imajući u vidu da smo litar dizela skoro plaćali i 30 dinara više.

Tomislav Mićović, sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije kaže da neće biti velikih promena u cenama goriva u narednom periodu.

"Kada je reč o trenutnoj ceni nafte na evropskom tržištu one se nikad direktno ne odražavaju na naše tržište. Nije uticalo na cenu kod nas ni kada je cena barela iznosila 85 ili 86 dolara. Što se tiče mojih očekivanja za naredni period mislim da neće biti nikakvih drastičnih promena kada je reč o cenama goriva kod nas", rekao je Mićović.

Ako je za utehu, mnogi se slažu da niže cene nafte u svetu, ako ništa, onda neće doneti veće cene u Srbiji i vratiti ih na nivoe zbog kojih su mnogi razmišljali da se ponovo počnu voziti autobusom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: