Nema više moratorijuma i olakšica za otplatu kredita

Građani i firme u RS koji trpe ekonomske posledice pandemije više neće moći da traže moratorijum ili olakšice u otplati kod banaka i kreditnih organizacija.

Izvor: B92

Sreda, 27.01.2021.

14:54

Nema više moratorijuma i olakšica za otplatu kredita
Foto: Depositphotos/Wavebreakmedia

Agencija za bankarstvo Republike Srpske je u martu prošle godine donela Odluku o privremenim merama za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem kovid 19, podseća Capital.

Odluka je zatim produžena u septembru i definisano je da važi do kraja 2020. godine.

„U skladu sa tim, banke su, do 31. decembra 2020 godine, mogle odobriti posebne mjere: moratorijum do 6 meseci, grejs period do 12 meseci, produženje roka za otplatu kredita, produženje roka dospeća kredita, odobravanje dodatnog iznosa kredita, prilagođavanje plana otplate i ostale mere ili kombinacije mera“, rekla je službenica za odnose sa javnošću Agencije za bankarstvo RS Lejla Rešić.

Dodala je i da je ostavljen razuman period za obradu zahteva i odobravanje mera i tokom januara i februara ove godine, a za klijente koji su se bankama obratili do poslednjeg dana prošle godine.

Zaključno sa 2020. godinom, bankama sa sedištem u Republici Srpskoj i poslovnim jedinicama banka iz FBiH, fizička lica podnela su 8.798 zahteva u iznosu od oko 250 miliona KM, a pravna 1.888 zahteva u iznosu od oko 1,2 milijarde KM.

Odobreno je 7.776 zahteva fizičkim licima i 1.819 zahteva pravnim licima.

Što se tiče mikrokreditnih organizacija, fizička lica su podnela 15.660 zahtjeva u iznosu od oko 8,7 miliona KM, a pravna 285 zahteva u iznosu od oko 3,9 miliona KM.

Od toga je odobreno 15.149 zahteva fizičkim licima i 225 zahteva pravnim licima.

Tačan iznos kredita za koje su odobrene olakšice tokom 2020. godine biće poznat do kraja februara, piše portal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: