Udruženje CHF: Banke su krive, ne treba država da im daje novac za to VIDEO

Predstavnici udruženja CHF napustili su pregovore sa predstavnicima Vlade Srbije i banaka.

Izvor: B92

Nedelja, 14.04.2019.

13:00

Udruženje CHF: Banke su krive, ne treba država da im daje novac za to VIDEO
Foto: Thinkstock

Oni su nezadovoljni time što se novim tekstom propisa pravi veliki ustupak bankama, a to je da je ugovaranje valutne klauzule bilo zakonito iako je stav Vrhovnog kasacionog suda bio suprotan.

I pored toga, ministar finansija Siniša Mali uveren je da će leks specijalis za zadužene u švajcarcima biti usvojen u ponedeljak, kada je zakazan i protest udruženja bankarskih korisnika Efektiva, koji su ranije odbijali da sednu za pregovarački sto.

Predstavnik udruženja Efektiva, Boško Cerović, rekao je da članovi Efektive nisu išli na pregovore, jer je njihov stav da o zakonu i zakonskim odredbama ne treba pregovarati.

"Nije bilo mesta ovim pregovorima posle jasno izrečenog stava Vrhovnog kasacionog suda o tome da je indeksacija kredita u švajcarskim francima bila nezakonita i posle rešenja koje je Kasacioni sud predložio da se izvrši konverzija tih kredita u evro kredite po paritetu na dan kada su pušteni u tečaj i sa kamatom koja je važila tada za evro kredite", rekao je on.

On dodaje i da svaka vrsta pregovora preko toga nema nikakvog smisla, naročito zato što je počelo da se najavljuje da će biti neke pomoći bankama iz budžeta.

Član upravnog odbora Udružanja CHF Srbija, Marko Vasić, rekao je da su oni učestvovali u pregovorima jer pokušavaju sa bankama da razgovaraju još od 2010. godine, a ovo je bila prva šansa da svi sednu za jedan sto i kažu svoje stavove. Međutim, zapelo je kod valutne klauzule.

"Spremaju nam ugovore gde ćemo mi priznati valutnu klauzulu iako je ona protivzakonita. Nama po zakonu sleduje i 70 odsto otpisa od glavnica, a ne 38 ili 40 odsto kako oni pričaju", kaže on.

Vasić ističe da je ono čemu se najviše protive izdvajanje novca poreskih obveznika za banke.

"Ono čemu se najviše protivimo je ako je neko kriv, a to su banke, i ako to kažu svi evropski sudovi, zašto da novac poreskih obveznika bude izdvojen njima da bi se samo malo umanjio njihov ekstra profit. Ne da pređu da rade u profit, nego i dalje ostaju u ekstra profitu, a pritom država da im daje pare za to", kaže Vasić.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: