Prvi put u istoriji Srbije: Od IT više nego od voća i povrća zajedno

Srbija je u 2017. godini napravila istorijski rezultat i IT usluge i servise izvezla u vrednosti višoj od milijardu evra.

Izvor: B92

Sreda, 28.11.2018.

12:33

Prvi put u istoriji Srbije: Od IT više nego od voća i povrća zajedno
Foto: Thinkstock

To je izjavio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i dodao da je to više od vrednosti ostvarene izvozom voća i povrća.

“Mi smo 2017. godine izvezli preko milijardu evra IT usluga i servisa. Prvi put u istorji Srbije mnogo više nego voća i povrća”, rekao je Popović i dodao da veruje da će 2018. godine izvoz biti oko 1,3 milijarde evra.

Povodom regionalne konferencije o tehnološkim inovacijama "Inovation Talk 2018", koja će sutra u Beogradu okupiti resorne ministre iz brojnih zemalja, Popović je naveo da danas u IT industriji radi oko 40.000 do 45.000 mladih i ljudi srednje generacije i da će ih uz rast od 25 do 30 odsto do 2022. u novim industrijama raditi oko 100.000.

Prema njegovim rečima, Srbija je u toj oblasti dugi niz godina bila na dnu lestvice, a sada je u sredini tabele ispred devet zemalja EU.

"Srbija zaista izvanredno stoji na inovacionoj listi, pogotovo u Evropi, po poslednjoj listi, odnosno takmičenju najbojih evropskih zemalja u oblasti inovacija - Inovejšn skor bord objavljenoj u junu", rekao je ministar.

Popović je dodao da su UN i Evrostat ocenili sve što se u Srbiji dešava na polju inovacija, digitalizacije, razvoja inovacionog ekosistema i infrastrukture kao nešto što pomaže mladima.

Prema njegovim rečima, naši inženjeri, deca koja otvaraju startap kompanije izlaze sa tri fantastična fakulteta - Elektrotehničkog u Beogradu, Tehničkih nauka u Novom Sadu, Elektronskog u Nišu, FON-a, Mašinskog, kao i drugih tehničkih po Srbiji.

"Ti fakulteti su nešto što je u celom svetu prepoznato kao vrhunac dešavanja u akademskom svetu", rekao je Popović.

On je dodao da danas praktično nemamo nijednog nezaposlenog inženjera, te da imamo čak problem što mnogi odlaze u inostranstvo.
Foto: Thinkstock
Ministar je podsetio da se gradi tehološki park u Novom Sadu, da su radovi počeli u Nišu. Naveo je da će do kraja februara biti gotov biznis-plan, a kamen temeljac položen u aprilu-maju za veliki industrijski park u Borči.

On je ocenio da Beograd, Niš, Kragujevac, Čačak i Kruševac imaju izvanrednu mogućnost da budu novi centri za tu industiju. Popović kaže da inovacije ne predstavljaju samo IT rešenja.

Kao slikovit primer za inovacije on je naveo domaćicu koja u džem stavi đumbir.

Popović kaže da je u inovacionom preduzetništvu manje žena nego muškaraca i da će se u narednom periodu promovisati i podržati programi za njih.

Cilj je, kako kaže, da se već od školskog uzrasta počne sa sticanjem znanja o tome kako bi što više njih pokretalo startapove i svoje poslove.

Beograd će sutra biti domaćin regionalne ministarske konferencije o inovacijama. Na konferenciji će učestvovati ministri regiona, stručnjaci iz oblasti inovacija i IT industrije koji će diskutovati o trendovima u oblasti tehnološkog razvoja u regionu i svetu.

Regionalna konferencija o tehnološkim inovacijama organizovana je pod pokroviteljstvom Vlade Srbije i UNICEF-a, a u saradnji sa Kabinetom ministra za inovacije i tehnološki razvoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: