Svet 1

25.05.2024.

16:10

Sad je red na Rusiju

Grupa sedam (G7) najrazvijenijih zemalja ispitaće načine za korišćenje budućih prihoda od zamrznutih ruskih sredstava za pomoć Ukrajini, navodi se u današnjem nacrtu saopštenja ministara finansija i guvernera centralnih banaka G7 u koji je Rojters imao uvid.

Izvor: Tanjug, B92

Sad je red na Rusiju
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Podeli:

Agencija navodi da je izvor iz G7 rekao da saopštenje neće pretrpeti značajne promene pre nego što konačna verzija bude objavljena kasnije danas nakon sastanka u Strezi na severu Italije.

Sastanku ministara finansija G7 prisustvuje i ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko, a cilj sastanka je da se pripreme načini pomoći Ukrajini pre nego što to pitanje bude na dnevnom redu na samitu šefova vlada G7 koji je planiran za sredinu juna.

EU odobrila: Ruska imovina ide za pomoć Ukrajini

G7 je zamrznuo oko 276 milijardi evra ruske imovine nakon što je Rusija otpočela napad na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Na sastanku u Strezi tema je i sve veći izvoz Kine i zabrinutost G7 za navodnu "netržišnu politiku" Pekinga.

Podsetimo, portparol Kremlja Dmitrij Peskov zapretio je nedavno Zapadu mogućom odmazdom ako pokuša da zapleni rusku imovinu.

Peskov je sugerisao da bi Moskva mogla da zapleni stranu imovinu u Rusiji ako se preduzmu bilo kakvi potezi za zaplenu ruske imovine u inostranstvu.

"Razume se da će Rusija koristiti te pravne puteve i u potpunosti braniti svoje interese", rekao je Peskov u intervjuu za rusku televiziju.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

17 h

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Podeli: