Svet 46

21.05.2024.

14:53

EU odobrila: Ruska imovina ide za pomoć Ukrajini

Zemlje EU odobrile su danas plan da se prihodi od zamrznute imovine Ruske Federacije koriste za pomoć Ukrajini, izjavio je češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski.

Izvor: Tanjug

EU odobrila: Ruska imovina ide za pomoć Ukrajini
Shutterstock/stocktributor

Podeli:

"U EU smo odobrili plan da se prihodi od zamrznute imovine Centralne banke Ruske Federacije iskoriste za pomoć Ukrajini", objavio je on na društvenoj mreži Iks, prenosi Interfaks.

Lipavski je rekao da će se iz ove šeme ove godine generisati oko tri milijarde evra, od kojih je planirano da se 90 odsto iskoristi za podršku ukrajinskoj vojsci.

Savet EU objavio je danas saopštenje u kojem je potvrdio usvajanje nekoliko pravnih akata koji otvaraju mogućnost korišćenja sredstava od zamrznute imovine Ruske Federacije.

Nakon početka ruske specijalne vojne operacije, EU i zemlje G7 zamrzle su skoro polovinu ruskih deviznih rezervi u iznosu od oko 300 milijardi evra.

Oko 200 milijardi evra nalazi se u Evropskoj uniji, uglavnom na računima belgijskog sistema Juroklir (Euroclear), jednog od najvećih svetskih sistema za devizno poravnanje i kliring, prenela je ruska agencija RIA Novosti.

Ciljevi finansiranja će se preispitivati svake godine, a prva takva procedura će se obaviti pre 1. januara 2025. godine, prenosi ruska agencija.

Podeli:

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: