Dovoljno je da imate ideju za startap - oni će vam pomoći

Konačno su i u našoj zemlji startapi i biznis inkubatori postali top tema u poslovnim krugovima. Sledeći korak je motivisati i edukovati ljude da uplivaju u preduzetničke vode, jer je to jedan od načina da se pospeši razvoj zemlje i ekonomije.

Promo

Izvor: B92

Petak, 18.05.2018.

10:00

Dovoljno je da imate ideju za startap - oni će vam pomoći
Foto: Thinkstock

U Izraelu s ponosom ističu da su startap nacija, i ta zemlja odličan je primer koliko startapi mogu da utiču na jačanje ekonomije. Izrael nema jaku klasičnu industriju, ali zato samo u Tel Avivu imaju 5.200 startapova, preciznije 1 na svakih 290 stanovnika, što je najvše startapova po glavi stanovnika u svetu. Prilagodili su zakone i različitim olakšicama stvorili pozitivno i motivišuće okruženje za pokretanje sopstvenog biznisa. Ono što je bitnije, oni i kasnije podržavaju "startapere" da postanu veći i razvijeniji, omogućavaju im da posluju tako da žele da ostanu u zemlji.

Mi se krećemo nešto sporije, ali je primetno veće interesovanje za startape – od mladih ljudi koji bi da ih pokreću, organizacija koje ih podržavaju i korporacija koje bi da u njih ulažu i sarađuju sa njima. Šta je zapravo startap i kako se razlikuje od malog i srednjeg preduzeća ili korporacije?

"Startap je suštinski drugačiji koncept od tradicionalnog biznisa. Zasnovan je na inovativnim biznis modelima, a ne nužno na tehnološkim inovacijama. Dok kompanije koriste već proverene modele i trude se da smanje rizik, startapi su u stalnom modu eksperimentisanja. Njihov cilj je eksponencijalni rast“, objašnjava IT investitor Nebojša Lazić iz StartLabsa.

Ali kako početi? Znamo svi da su prvi koraci nekako najnespretniji i upravo tu je najvažnija uloga biznis inkubatora, da se, kako se to popularno kaže, "prebole dečje bolesti“. Trenutno, najpotrebnije jeste ohrabriti buduće preduzetnike da se međusobno sastaju, omogućiti im da steknu znanje, razmene iskustvo, dobiju odgovore na sva pitanja. Tu upravo nastupaju biznis inkubatori - da premoste jaz i različitim resursima, uslugama, konsultacijama, materijalnom i nematerijalnom stručnom podrškom pomognu timovima da provere i razviju svoju starap ideju. Prvi put su se pojavili u Britaniji i Nemačkoj osamdesetih godina prošlog veka i tako postali instrument ekonomskog razvoja širom zapadnih zemalja.

Jedan takav program za podršku razvoju startap ideja u oblasti logistike, distribucije, poljoprivrede i nekretnina pokreće Delta Holding.

"Delta Holding se već 28 godina uspešno bavi stvaranjem i razvijanjem kompanija. Naš slogan je "Creating business" i želimo da našu poslovnu filozofiju kroz ovaj program predstavimo društvu i omogućimo im da uz našu pomoć stvaraju i razvijaju svoj startap“, kaže Monika Pejčić, menadžer programa Delta Biznis Inkubator.

Kako ističe, imaju sve resurse koji su neophodni za razvoj startapa. Takođe, žele da otvore svoja vrata, ponude znanje i vreme svojih stručnjaka i svoju veliku mrežu kontakta kako bi pomogli da se dobre startap ideje prepoznaju i razviju.

"Želimo da pronađemo izvanredne timove, sa fantastičnim idejama iz naših oblasti poslovanja i da im pomognemo da svoj startap lansiraju ka uspehu“.
Foto: Delta holding
Kako znati da li će startap uspeti? Iskusni kažu, nikada i ne možete potpuno da znate, ali možete da eksperimentišete i tražite pobedničko rešenje, jer to je ono što startapi rade.

Pitanja na koje bi ovi preduzetnički timovi trebalo da znaju da odgovore su: koji problem moj proizvod ili usluga rešava? Kako ga rešava? Kako da dođem do prvih 10, 100, 1000 korisnika?

Da se vratimo na primere od kojih možemo dosta da naučimo kao što je Izrael - oni jesu startap nacija upravo zbog toga što veliku ulogu u razvoju tamošnjeg ekosistema imaju zreliji i iskusniji mentori, investitori i velike kompanije, kao što je Delta holding kod nas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: