BBC na srpskom - B92

Ukrajina, Rusija, Poljska i hrana: Ukrajinci se nadmeću u pravljenju boršča sa ukusom politike

Ukrajina traži od Uneska da prizna da je boršč njeno oroginalno jelo, ali i Rusi i Poljaci ga nazivaju svojim.

Izvor: BBC
Podeli
Boršč je u osnovi čorba na bazi cvekle/Getty Images
Boršč je u osnovi čorba na bazi cvekle/Getty Images

U Ukrajini je održano onlajn takmičenje u kuvanju kako bi organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku, kulturu i baštinu (Unesko) priznala boršč - supu od cvekle - kao ukrajinsko jelo.

Nadmetanje je organizovano na društvenoj mreži Jutjub.

I u Rusiji i u Poljskoj se boršč smatra nacionalnim jelom. Poljska verzija se zove "baršč" (barszcz).

Uneskova lista nematerijalnog kulturnog nasleđa prepoznaje jela i metode kuvanja specifične za određene zemlje.Ukrajinsko Ministarstvo kulture pozvalo je slavnog kuvara Jevgena Klopotenka da nadgleda kuvanje, u kojem je učestvovalo 25 takmičara iz svih regiona države koja ima 44 miliona stanovnika.

"Boršč je ukrajinsko jelo. Sve više i više stranaca to razume, o čemu svedoče i ocene uglednih međunarodnih medija", izjavio je ukrajinski ministar za kulturu i informisanje Aleksandar Tkačenko.

Iako je cvekla osnovni sastojak, supa postoji u mnogim verzijama i ne postoji jedinstveni recept.

"Boršč je vrsta društvenog alata koji možda ne ujedinjuje Ukrajince, ali svi Ukrajinci su ujedinjeni oko boršča. Da, svi smo različiti, ali svi jedemo boršč, a to znači da imamo nešto zajedničko", kaže kuvar Klopotenko.

Ukrajinci su pozvani da do 8. marta na društvenim mrežama postave fotografije, recepte i priče o boršču sa heštegovima #borschnash and #uaBorshtch.

Svađa Rusije i Ukrajine oko boršča

Ukrajinski ministri Tkačenko i Olga Stefanišina učestvovali su u takmičenju spremanja boršča u decembru prošle godine/Getty Images
Ukrajinski ministri Tkačenko i Olga Stefanišina učestvovali su u takmičenju spremanja boršča u decembru prošle godine/Getty Images

Tokom protekle godine između Ukrajine i Rusije nekoliko puta je izbio "rat za boršč", što je osetljivo pitanje za Ukrajince, posebno u pozadini ruske aneksije poluostrva Krim i rata u Donbasu 2014. godine.

Krajem prošle godine ruska vlada je na Tviteru objavila da je boršč "jedno od najpoznatijih i najomiljenijih ruskih jela i simbol tradicionalne kuhinje".

To je iznerviralo mnoge ljude u Ukrajini, a novinar Roman Lebed iz ukrajinskog BBC servisa je komentarisao: "U svetlu trenutnih događaja, to se oseća kao deo propagande".

Prema Ukrajincima, prvo pisano pominjanje boršča datira iz 1584. godine u dnevniku nemačkog putnika Martina Grunevega tokom posete glavnom gradu Ukrajine Kijevu.

U decembru je Tkačenko učestvovao u takmičenju u kuvanju boršča sa ostalim ukrajinskim ministrima.

On i potpredsednica vlade Olga Stefanišina kuvali su verziju sa višnjama, dok su druga dva ministra kuvala boršč od kupusa.

Sudije su bolje ocene dale boršču od višanja, ali nagrada publike pripala je verziji od kupusa.

Vezanost novinara Lebeda za boršč seže u daleku prošlost: rado se seća kako ga je njegova prabaka kuvala dok je bio dete.

Spremala je i njegova baka.

"Imala je baštu, tako da su svi sastojci bili sveži - jedna od najlepših uspomena iz mog detinjstva", kaže on.

Uporedio je ukrajinsku ljubav prema boršču sa ponosom Italijana kada pričaju o supi minestrone.

Izneo je i dugačku listu sastojaka za boršč: "Cvekla, kupus, šargarepa, luk, beli luk, slatka paprika, neki dodaju malo krompira - ja ne - malo paradajza, malo mesa, peršun, lovorov list, crni biber, so".

"Moja majka dodaje malo višnje za sočnost, malo kisele pavlake i sveže zelenilo na kraju.

"Možete da dodate i malo pirea spremljenog na svinjskoj masti - ne sviđa mi se, ali je i tradicionalno."

U decembru je ruski komičar Andrej Bočarov izazvao oluju na Tviteru, privukavši hiljade komentara, nakon što je objavio fotografiju "ruskog boršča".

Istog meseca, ukrajinska ambasada u Parizu žalila se Mišelinovom vodiču - jedan od najcenjenijih za rangiranje kuhinja i restorana - zbog njegovog opisa boršča kao "ruskog jela".

Mišelin se izvinio zbog "gastronomske nepažnje sa neočekivanom političkom konotacijom".

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 142 idi na stranu