Automobili

Subota, 06.01.2024.

08:50

Koliko raste potrošnja goriva sa nedovoljno napumpanim gumama

Zbog nedovoljno naduvanih guma na automobilima, u Evropi se godišnje potroši tri milijarde litara goriva ​ više.

Izvor: B92

Koliko raste potrošnja goriva sa nedovoljno napumpanim gumama
Foto: ifong/Shutterstock

Koliko često proveravate pritisak vazduha u gumama? Svakako suviše retko, ako pitate nemački auto-klub (ADAC). Stručnjaci ovog kluba preporučuju merenje pritiska u gumama na svake dve nedelje.

Čak i za pola bara niže od propisane vrednosti menjaju se vozne karakteristike automobila, na primer, produžuje se zaustavni put pri kočenju, a pogoršava se i prolazak kroz krivine.

Veći otpor kotrljanja guma znači da se na 100 km troši do 0,3 l više goriva. Zbog toga se svake godine u Evropi potroši tri milijarde litara goriva.

Ako je pritisak u gumama previsok, to negativno utiče na udobnost vožnje, a habanje je takođe neravnomerno. Tačan pritisak u gumama se može naći na različitim mestima:

• U uputstvu za upotrebu

• Na B-stubu vozačevih vrata

• Na nalepnici u pretincu za rukavice

• Na sajtu proizvođača…

"Zbog udobnosti u vožnji, proizvođači obično navode samo minimalni pritisak. Povećanje od 0,2 bara je jedva primetno u smislu udobnosti, ali smanjuje potrošnju goriva bez žrtvovanja bezbednosti", savetuje stručnjak za ADAC Rupret Miler.

Najbolje je izmeriti pritisak u gumama pre vožnje ili posle nekoliko kilometara vožnje. Idealna spoljna temperatura za merenje iznosi oko 20 stepeni Celzijusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Podeli: