Automobili

Sreda, 08.11.2023.

12:18

Za nesreće autonomnih vozila biće odgovorni proizvođači, a ne vlasnici

Ova odluka bi mogla da se pokaže kao ključna i za druge zemlje, odnosno Evropsku uniju...

Izvor:

Za nesreće autonomnih vozila biće odgovorni proizvođači, a ne vlasnici
Foto: Andrey_Popov/Shutterstock

Mnogo se raspravlja o autonomnim vozilima, a najviše o tome ko će biti odgovoran za eventualne saobraćajne nezgode. Proizvođači ili vlasnici automobila?

Britanska vlada je u utorak saopštila da će u okviru okvira za unapređenje autonomnih vozila, proizvođače ovih automobila smatrati zakonski odgovornim za sve nesreće, a ne vlasnike.

Ovo je odluka koju su prihvatile i osiguravajuća društva i startapi, piše Investing.com.

Kralj Čarls je izneo vladin zakonodavni plan na predstojeću skupštinsku sednicu, otkrivajući da će predlog zakona o automatizovanim vozilima biti uveden nakon prošlogodišnjeg neispunjenog obećanja.

Direktora osiguravača AXA u Velikoj Britaniji i Irskoj, Tara Folei, rekla je da će to doneti višestruke koristi ekonomiji, bezbednosti na putevima i zapošljavanju u "zelenim" industrijama.

Predlog zakona je osmišljen da zaštiti korisnike i poveća bezbednost u industriji autonomnih vozila.

"Dok se vozilo kreće bez pomoći vozača, za način na koji se vozi biće odgovorna kompanija, a ne pojedinac", saopštila je britanska vlada.

Ova odluka bi mogla da se pokaže kao ključna i za druge zemlje, odnosno Evropsku uniju...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

16 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: