Automobili

Sreda, 11.10.2023.

10:38

Mercedes predstavio novi e-kamion: Postaje isplativ posle pet godina upotrebe

Dajmler je u utorak predstavio "kamion budućnosti," električni Mercedes eActros 600 dometa 500 kilometara, za koji veruje da će odmah početi da zamenjuje flotu dizelaša u Evropi i svetu.

Izvor: Izvor: dpa

Mercedes predstavio novi e-kamion: Postaje isplativ posle pet godina upotrebe
Foto: Mercedes promo

Fabrika porudžbine počinje da prima već ove godine, a serijska proizvodnja kreće krajem iduće, saopštila je kompanija na predstavljanju kamiona na autoputu kod Egestorfa u Donjoj Saksoniji. Veliku autonomiju omogućava baterija kapaciteta preko 600 kWh!

Kamioni na električni pogon na duži rok mogu da zamene većinu teretnih vozila sa dizel motorom, navodi Dajmler. Rok zamene, naravno, zavisi od troškova u raznim zemljama, uključujući cenu struje i dizela, kao putarine.

Na primer, u Nemačkoj i Francuskoj kamion na električni pogon pod sadašnjim oklonostima, uprkos dva, do dva i po puta veće nabavne cene, postaje isplativiji posle pet godina upotrebe, odnosno 600.000 pređenih kilometara, navodi kompanija.

Precizne podatke o ceni eActrosa, međutim, Dajmler nije još saopštio.
Foto: Mercedes promo
Karin Radštrom iz upravnog odbora Dajmler kamiona je za dpa rekla da zbog ekonomske računice već 2030. tri od pet novih kamiona u prodaji može biti električno.

Prema njenim rečima, izgradnja potrebne infrastrukture je veći izazov od samog razvoja električnih teretnih vozila i od nje će zavisiti brzina elektrifikacije u sektoru transporta.

Kako se navodi, vozilo je tehnički projektovano za kombinovanu ukupnu masu do 44 tone, u šta je uračunata i masa baterija, vozila i prikolice. Međutim, kada se na kamion zakači standardna prikolica, ona može da preveze do 22 tone korisnog tereta.
Foto: Mercedes promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: