Zbog funkcije autopilota Tesla mora da vrati vlasnici Modela X više od 100.000 evra

Prva presuda u Evropi.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Automobili.ba

Utorak, 19.07.2022.

10:25

Zbog funkcije autopilota Tesla mora da vrati vlasnici Modela X više od 100.000 evra
Foto: TierneyMJ/Shutterstock

Počelo je i u Evropi. Odluka suda u Minhenu mogla bi da pokrene lavinu u Nemačkoj, ali i na celom kontinentu jer je očigledno da američki proizvođač automobila i dalje ima ozbiljne probleme sa svojim sistemom aktivne bezbednosti, koji, nimalo skromno, naziva Autopilot.

Naime, sud u Minhenu naložio je kompaniji Tesla da jednoj vlasnici nadoknadi većinu iznosa od 112 hiljada evra, koliko je platila SUV Model X zbog problema sa funkcijom Autopilot.

Tehnički izveštaj pokazao je da vozilo nije prepoznavalo prepreke poput suženja puta zbog gradilišta, kao i da bi povremeno nepotrebno aktiviralo kočnice u vožnji. To bi moglo prouzrokovati ogromnu opasnost u središtima gradova i dovesti do sudara, navodi se u obrazloženju suda.

Teslini advokati tvrdili su da Autopilot nije dizajniran za gradski saobraćaj, a sud je kontrirao ustvrdivši da nije moguće da vozači ručno uključuju i isključuju ovu funkciju u različitim postavkama jer bi to odvratilo pažnju od vožnje.
Foto: Sergey Kohl/Shutterstock
Američka regulatorna tela za bezbednost na putevima istražuju Teslinu funkciju Autopilot nakon izvještaja o 16 nesreća, uključujući sedam incidenata sa povređenim osobama i jednu nesreću sa smrtno stradalom osobom, u kojima su učestvovala vozila sa uključenim Autopilotom, koja su udarila u nepomična vozila hitne pomoći i vozila za održavanje puteva.

Tesla navodi da Autopilot omogućava vozilima da automatski koče i upravljaju unutar svojih traka, ali ih ne čini sposobnim da sama voze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: