Nove zgrade će morati da imaju infrastrukturu za električne automobile?

Vozači koji pređu na vozila s nultom emisijom izduvnih gasova imaće koristi od novih zahteva za parking mestima kod kuće i na poslu u novim i obnovljenim zgradama, ako je suditi po predlogu Evropske komisije.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 25.12.2021.

17:00

Nove zgrade će morati da imaju infrastrukturu za električne automobile?
Foto: Nick Starichenko/Shutterstock

Priprema za ugradnju punjača bila bi potrebna u novim zgradama i zgradama koje su podvrgnute opsežnim obnovama, predlaže Evropska komisija.

Takođe, nove i obnovljene nestambene zgrade, kao što su kancelarije i prodavnice, morale bi da budu opremljene minimalnim brojem instaliranih punionica, ističe se prema predloženoj novoj Direktivi o energetskoj efikasnosti zgrada (EPBD), prenosi Revija HAK.

Ljudi i firme ponekad moraju da čekaju i do godinu dana na ugradnju punjača. Takođe, mora da se odredi i maksimalno vreme koje vozači mogu da čekaju između zahteva za dozvolu i instaliranja punionice.

Zastupnici u Evropskom parlamentu i vlade EU-a sada će raspravljati o predlogu pre nego što odluče o konačnoj direktivi koja će postati zakon.

Na kućnim punjačima trenutno se već odvija oko 90 posto punjenja električnih vozila u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: