VW planira fabriku luksuznih električnih automobila u Volfsburgu

Najveći evropski proizvođač automobila planira proizvodnju luksuzne električne limuzine Trinity, od 2026. godine. Procenjuje se da će izgradnja fabrike u kojoj će se praviti koštati najmanje nekoliko stotina miliona evra.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Automobili.ba

Četvrtak, 11.11.2021.

15:02

VW planira fabriku luksuznih električnih automobila u Volfsburgu
Volkswagen ID.3 (Foto: VW promo)

Trinity će biti potpuno redizajniran sistem vozila, koji će koristiti najmodernije električne pogone i softver sposoban za samoprogramiranje, umrežavanje i autonomnu vožnju.

Za to će Volkswagen koristiti mehaničku platformu za veće električne automobile pod nazivom SSP.

Nemački proizvođač automobila planira da u tom pogonu proizvoditi do 250.000 automobila godišnje. To je polovina godišnjeg kapaciteta njegove postojeće fabrike u Volfsburgu.

Volkswagen sada radi na proširenju proizvodnih pogona za svoje električne automobile. Cilj mu je da na čelu globalnog tržišta električnih vozila zameni najjačeg konkurenta – Teslu.

Međutim, reforme u koncernu izazivaju zabrinutost kada je reč o zapošljavanju i stvaraju napetosti između uprave i sindikata.

"Pritisak konkurencije raste – ne samo pred našim vratima. Moramo već sada da pripremimo Volfsburg za budućnost. Cilj nam je da vreme proizvodnje jednog električnog automobila bude deset sati i to je izvodljivo", rekao je izvršni direktor Ralf Brandštater.

Šef koncerna Herbert Dis već je govorio o nameri Volkswagena da za deset sati može da napravi jedan automobil, što je i Teslin cilj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: