U najavi novo poskupljenje koje bi moglo da pogodi vozače dizelaša

Zbog visoke cene gasa, smanjuje se proizvodnja AdBlue-a.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Revijahak.hr

Sreda, 27.10.2021.

09:21

U najavi novo poskupljenje koje bi moglo da pogodi vozače dizelaša
Foto: DesignRage/Shutterstock

Zbog čipova nema dovoljno novih automobila, a aktuelna zbivanja na svetskim tržištima mogla bi da izazovu nove krize.

Naime, zbog visokih cena gasa, hemijska industrija smanjuje proizvodnju. Tako je BASF smanjio proizvodnju amonijaka, ključnog sastojka AdBlue-a, a isto je najavio nemački SKW, ali i mnogi drugi proizvođači, piše Revijahak.

Cena gasa je toliko visoka da se proizvodnja AdBlue-a ne isplati, pa će mu cena rasti. Ipak, za sada se predviđa da će ga, uz trenutne zalihe, biti dovoljno u srednjoročnom razdoblju.

To znači da će AdBlue biti skuplji, ali za sada se čini da neće biti nestašica.

AdBlue se koristi u vozilima sa dizel motorima (ubrizgava se u SCR katalizatore kod Euro 5 i Euro 6 vozila, te kamiona od 2008. godine) za smanjenje emisija azotnih oksida.

Automobili praktično mogu da rade i bez njega, ali kod mnogih proizvođača motor se neće "upaliti" ako je AdBlue rezervoar ispražnjen. Tako je rešeno softverski, ali ako radi bez AdBlue-a, štete za sam motor neće biti – samo će emisije azotnih oksida (i zagađenje) biti mnogo veće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: