Automobili

Sreda, 29.09.2021.

15:21

Kakav električni SUV Kinezi mogu da kupe za 9.200 dolara FOTO

Geometry EX3 je jedan od najpristupačnijih električnih vozila za pet putnka na kineskom tržištu.

Izvor: B92

Kakav električni SUV Kinezi mogu da kupe za 9.200 dolara FOTO
Foto: Geometry promo

Kineska kompanija Geely, u čijem je vlasništvu i čuveni Volvo, pokrenula je 2019. na domaćem tržištu brend električnih automobila Geometry.

Ova marka upravo je predstavila novi model EX3, a u pitanju je vozilo iz B-SUV segmenta, tako popularnog u Evropi, ali i u drugim delovima sveta.

Reč je o vozilu čija početna cena u Kini iznosi 59.700 juana, odnosno oko 9.200 dolara, pa EX3 sa pravom nosi titulu jednog od najeftnijih električnih putničkih automobila sa pet sedišta.
Foto: Geometry promo
Dimenzije vozila su (d/š/v) 4.005/1.760/1.575 mm, dok je međuosovinsko rastojanje 2.480 mm.

Primerak prikazan na promo fotografijama je nakrcan opremom, pa za njega sigurno treba izdvojiti više od 10.000 dolara.

Spoljašnjost je dvobojna (crno-bela), sa zelenim detaljima, poput krovnih šina, a vozilo je opremljeno i velikim alu-felnama
Foto: Geometry promo
Uprkos relativno skromnim spoljnim dimenzijama, proizvođač navodi da je putnička kabina komforna i da u nju može sa se smestiu pet osoba.

Veliki je i prtljažnik. Kako kažu u kompaniji, na raspolaganju je čak 500 litara, a može se proširiti obaranjem sedišta i do 1.050 litara.

Komandna tabla je potpuno digitalizovana, a u kokpitu dominira visoko postavljeni ekran multimedije na vrhu centralne konzole.
Foto: Geometry promo
EX3 pokreće elektromotor od 95 KS (70 kW) i 180 Nm.

Struja se skladišti u bateriji kapaciteta 37,23 kWh, koja prema kineskom NEDC mernom standardu obezbeđuje autonomiju do 320 km.

S obzirom na zaista nisku početnu cenu, bazična verzija od 9.000 dolara ne može se pohvaliti obiljem bezbednosnih sistema. Tu su samo dva prednja vazdušna jastuka, zadnja kamera, sistem za praćenje pritiska u gumama i ABS sa EBD-om.

Geometry EX3 će u početku biti ponuđen samo kupcima u Kini, ali proizvođač navodi da je cilj da u budućnosti krene u osvajanje i nekih drugih tržišta.
Foto: Geometry promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

21 h

Podeli: