Čuvajte sebe, ali i druge – vaših 5 minuta spasava nečiji život VIDEO

Ujutru ste u žurbi, ali automobil je prekriven snegom ili ledom. Jutarnji led se ne skida baš lako, a može biti prilično opasan. Šta bi trebalo da imate na umu?

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 06.01.2021.

16:00

Čuvajte sebe, ali i druge – vaših 5 minuta spasava nečiji život VIDEO
Photo: Škoda

Vožnja s nedovoljno čistim vetrobranskim staklom i prozorima predstavlja pravi rizik. Smanjena vidljivost značajno povećava rizik od sudara.

Najizloženiji su pešaci, jer se svetla automobila mogu videti čak i kroz zamrznute prozore, ali silueta pešaka ili biciklista bez osvetljenja ne uočava se kroz poledicu na staklu“, upozorava Robert Štatni iz Škodinog sektora za Istraživanje bezbednosti u saobraćaju.

"Čišćenje prozora će vam oduzeti samo pet minuta, a moglo bi da spase ljudski život",
kaže Robert Štatni za Škodin sajt.

"Led na vetrobranskom staklu nije jedina zimska opasnost. Automobil prekriven slojem puderastog ili smrznutog snega nije opasnost samo za vozača i ostale putnike u vašem automobilu: on takođe ugrožava automobile iza vas. U većini zemalja vozači po zakonu moraju očistiti sneg s automobila pre nego što izađu na put, a ako to ne učine, kažnjavaju se novčanim kaznama (80 evra u Nemačkoj, 60 evra u Slovačkoj i 2.500 CZK u Češkoj, na primer) ili čak gubitkom vozačke dozvole.

Štaviše, sneg na automobilu ugrožava njegovu aerodinamiku i povećava potrošnju goriva. Ako ste iza automobila prekrivenog snegom, nije loša ideja držati distancu. Neuviđajnost drugih ljudi može vas na kraju koštati novca, jer oštećenje automobila uzrokovano odvajanjem ledene kore od drugog automobila koji se kreće velikom brzinom nije toliko neobično. Pogotovo ako je u pitanju kamion. I još jedna preporuka - trebali biste očistiti i sneg sa registarskih tablica. Sneg se na njih vrlo lako zalepi, čak i tokom vožnje, a nečitljiv registarski broj takođe može rezultirati novčanim kažnjavanjem. "

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: