Da li će Norveška biti prva zemlja u kojoj će se voziti isključivo električni automobili?

Norvežani su već sada u oblasti elektrifikacije voznog parka daleko ispred ostalih evropskih država.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 08.10.2020.

12:30

Da li će Norveška biti prva zemlja u kojoj će se voziti isključivo električni automobili?
Foto: Mitsubishi promo

Kada je reč o ekspanziji električnih automobila, Norveška se često koristi kao primer za ugled. Ne bez razloga.

U septembru je čak 61,5 odsto svih novih prodatih automobila u toj zemlji bilo na struju. To predstavlja značajan skok u odnosu na 2019. kada je 42,4% isporučenih novih automobila koristilo električnu energiju kao jedino pogonsko gorivo, prenosi Rojters.

Takođe, ovaj podatak je ohrabrujući za vladu Norveške koja je zacrtala da do 2025. u potpunosti obustavi prodaju automobila sa motorima na fosilna goriva.

Ako se ovakav trend prodaje električnih vozila nastavi, a za sada nema naznaka da se to neće dogoditi, ukoliko žiivte u Norveškoj za najviše pet godina više nećete moći da kupiti novi auto sa SUS motorom.

Istina, benzinaca i dizelaša će još biti na putevima, ali će samim protokom vremena ova vrsta vozila polako izlaziti iz upotrebe, pa se očekuje da se zadrže samo u malom broju, uglavnom kao oldtajmeri i kolekcionarski primerci.
Foto: VW promo
Najveći evropski proizvođač automobila, Volkswagen, se ubrzano prilagođava vladinim planovima i nalazi svoju računicu.

Kako je saopštio lokalni uvoznik VW vozila, taj proizvođač očekuje da će već 2021. godine čak 90 odsto Volkswagena prodatih u Norveškoj biti na struju, da bi 2023. taj broj iznosio svih 100%, čime bi nemački auto-gigant dostigao zacrtani vladin cilj dve godine pre roka.

Tome u prilog idu i podaci o prodaji automobila iz septembra.

Električni Volkswagen ID.3, koji je na norveško tržište stigao tek prošlog meseca, odmah je postao najprodavaniji model u spetembru, ispred Teslinog Modela 3 i modela Polestar 2.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: