Automobili

Petak, 28.08.2020.

10:57

"Pobednik vremena": Na današnji dan je predstavljen Renault 4 VIDEO

Čuvena "četvorka", koja je reklamirana kao "mali div" i "pobednik vremena", debitovala je 28. avgusta 1961, a proizvodila se narednih 30-ak godina.

Izvor: Izvor: B92, Auto magazin, Autoportal.hr

Foto: Renault promo

Nakon što se pojavio pre govoto pola veka, Renault 4 je vrlo brzo postao izuzetno popularan kako na domaćem, francuskom tržištu, tako i širom Evrope, uključujući bivšu Jugoslaviju.

Ako bismo analizirali automobile koji su obeležili 20. vek, ne bismo mogli da zaobiđemo ovaj model koji je zauzeo značajno mesto u srcima nekoliko miliona kupaca. Tačnije njih 8.135.424 koliko ih je do 1993, kada je okončana proizvodnja, odabralo "četvorku" za svoje vozilo. Renault 4 predstavljen je na Salonu automobila u Parizu davne 1961. godine, zamenivši tada veoma popularni model "4CV".

Prvi motor koji se ugrađivao u četvorku bio je u to vreme u proseku klase kojoj je Renault 4 tada pripadao, dok je danas po proseku snage u kategoriji malo jačih skutera.
Foto: Renault promo
Prvu verziju je pokretao prastari četvorocilindraš zapremine 747 kubika koji je razvijao svega 19 kW (26 KS). Snagu je prenosio na prednje točkove preko trostepenog manuelnog menjača.

Inače, ručica menjača u "kišobran" stilu nalazila se na komandnoj tabli i oni koji su je koristili o njoj imaju samo reči hvale. Vremenom, agregat je "porastao" na 956 kubika i 25 kW (34KS). Najveći motor zapremine 1108 kubika razvijao je takođe 25 kW (34 KS), ali uz nešto veći obrtni moment.

Takođe, uz veće i jače agregate došao je i menjač sa četiri stepena prenosa.
Foto: Renault promo
Zanimljivo je da se ovaj francuski auto u bivšoj Jugoslaviji proizvodio u čak dve fabrike. Prvo u Litostroju, a onda u IMV-u, sve do prestanka prizvodnje.

Naziv "mali div" po kome je poznat bio je u stvari reklamni slogan jedne od naših fabrika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

19 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: