Lotus i Williams razvijaju hiperautomobil

Kompanije Lotus i Williams Advanced Engeneering udružili su snage na razvoju novih električnih pogona.

Podeli

Dve kompanije nisu saopštile ništa osim toga da će sarađivati na razvoju pogonskih jedinica, ali je jasno da je Williamsova ekspertiza na polju baterijskihtehnologija ključan faktor saradnje.

Inženjersko krilo britanskog tima Formule 1 je u poslednje četiri godine razvijao baterijsku tehnologiju za bolid potpuno električne Formule E serije.

Osim toga, Williams je 2017. predstavio potpuno električnu platformu za proizvodnju automobila razvijanu sa namerom da je koristi treća strana.

Saradnja sa Lotusom je potpuno nov projekat, a namera je razvoj baterijske tehnologije i električnog pogona za ovaj brend koji je od 2017. u većinskom vlasništvu kineske kompanije Geely, koja poseduje i švedski Volvo, Londonski taksi i Lynk & Co.

Nema sumnje da je razvoj potpuno električnog Lotusa deo planova Geelyja da ubaci svežu krv na polje britanskih sportskih automobila.

Saradnja sa Williamsov potvrđuje nameru u dobijanje vrhunske tehnologije, umesto pozajmljivanje "polovne" od sestrinskog brenda Polestar.

Spekuliše se da će Lotus i Williams razviti automobil koji će biti direktan konkurent Aston Martinu Valkyrie, a hibridni hiperautomobil za sada ima samo kodno ime Omega.

Najavljuje se da bi Omega mogla da ima dva elektromotora sa pogonom na sva četiri točka i autonomiju od oko 400 km između punjenja baterija.

Projekat je navodno dve godine od završne faze, a Lotus u međuvremenu još nije potvrdio spekulacije o razvoju konkurenta druge generacije Tesla Roadstera.

strana 1 od 82 idi na stranu