Kako zaštititi putnike od sekundarnog sudara?

Hyundai radi na sistemu vazdušnih jastuka koji bi omogućio njihovo ponovno aktiviranje, kako bi se putnici zaštitili od posledica naknadnih sudara koji mogu da uslede nakon inicijalnog udesa.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 24.01.2019.

10:10

Kako zaštititi putnike od sekundarnog sudara?

Prema podacima američke Nacionalne agencije za bezbednost saobraćaja (NHTSA) u oko 30% zabeleženih saobraćajnih nezgoda koje su se dogodile u periodu 2000-2012. vozila su nakon početnog pretrpela i sekundarni sudar.

To znači da su nakon prvog udara u neko vozilo ili prepreku, automobili imali kontakt sa sekundarnim objektima kao što su drvo, stub električne rasvete, druga vozila i sl.

Za razliku od sadašnjih sistema vazdušnih jastuka, koji ne pružaju zaštitu od takvih sekundarnih sudara, sistem koji razvija Hyundai omogućiće njihovno ponovno aktiviranje u trenutku naknadnog udara vozila u prepreku.
U korejskoj kompaniji kažu da tehnologija na kojoj je zasnovan novi sistem vazdušnih jastuka prati položaj putnika u kabini nakon početnog sudara, dopuštajući jastucima da se brže ponovo aktiviraju u slučaju sekundarnog udara i tako spreče nove povrede vozača i putnika.

Hyundai Motor Group ponudiće inovativni sistem vazdušnih jastuka u budućim modelima marki Hyundai i Kia, kada se njegov razvoj završi, ali proizvođač nije dao vremenski okvir u kome će to biti realizovano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: