Male šanse da GM kupi Teslu u 2014.

General Motors (GM) će 2014. pokušati da kupi kompaniju Tesla Motors, ali njen vlasnik Ilon Mask, za sada nema razloga da je proda, smatraju analitičari.

Podeli

Kako piše CNBC, za Teslu bi u teoriji mogla da budu zainteresovna sva tri američka automobilska giganta, s obzirom da ni jedan od njih ne briljira na polju električnih automobila.

GM je zaključno sa oktobrom 2013. prodao nešto ispod 19.000 primeraka modela Volt, što predstavlja pad od 3% u poređenju sa istim periodom 2012. godine, dok je Ford u 2013. prosečno isporučivao oko 200 Ford Focus Electric automobila mesečno. Pri tome, obe kompanije nude značajne popuste kako bi privukle što više kupaca.

Sa druge strane, Tesla je samo u trećem kvartalu 2013. isporučio rekordnih 5.500 primeraka Modela S. Osim toga, kompanija je krenula i u osvajanja drugih velikih tržišta, poput evropskog i kineskog, i trenutno je u ekspanziji.

Pored rasta proizvodnje, otvaraju se i nova predstavništva i širi infrastruktura stanica za punjenje baterija, a trenutna tržišna kapitalizacija kompanije iznosi 18 milijardi dolara.

Kada se sve to uzme u obzir, analitičara smatraju da je i pored eventualnih ponuda malo verovatno da će Tesla Motors u 2014. dobiti novog vlasnika.

strana 1 od 53 idi na stranu