Škoda Octavia Combi 4x4

Nakon ženevske premijere nove generacije modela Octavia i Octavia Combi, Škoda je najavila karavan verziju sa pognom na sva četiri točka. Češki proizvođač sada je objavio tehničke detalje i fotografije ovog automobila.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 01.05.2013.

12:35

Default images

Škoda je tokom 2012. kupcima u Evropi isporučila 124.500 primeraka druge generacije karavan verzije svog najpopularnijeg modela, a 20 odsto svih prodatih vozila činili su modeli Octavia Combi II 4x4.

Uzimajući u obzir ove podatke, Škoda se potrudila da što pre predstavi treću generaciju modela Octavia u verziji sa pogonom na sve točkove.
Nova Octavia Combi 4x4 ima unapređen sistem prenosa snage na sve točkove koji uključuje i poslednju generaciju Haldex 5 kvačila.

Poboljšani sistem omogućava "inteligentnu" raspodelu snage, kako između osovina, tako i između svakog točka ponaosob. U uobičajenim uslovima vožnje, najveći deo snage prosleđuje se prednjim točkovima, a kada se za to ukaže potreba, snaga se postepeno raspoređuje i na zadnju osovinu.
Nova Škoda Octavia Combi 4x4 standardno je opremljena i sistemom EDL (elektronskom blokadom diferencijala), koji se aktivira na neravnim terenima kada točkovi na jednoj osovini nemaju jednako prijanjanje na površinu kojom se automobil kreće.

Ponuda pogonskih jedinica sastoji se od tri motora, jednog benzinca i dva dizel agregata. Najsnažniji je benzinski 1.8 TSI sa 180 ks, dok je najslabiji dizelaš 1.6 TDI koji razvija 105 ks. Kupcima je još na raspolaganju i snažniji, 2.0 litarski TDI sa 150 ks.
Sva tri motora standarno su opremljena stop/start funkcijom za uštedu goriva i sistemom za regeneraciju kinetičke energije. U Škodi kažu da je zahvaljujući svim unapređenjima potrošnja novog modela u proseku niža za 14% u odnosu na prethodnu generaciju.

Tako 1.6 litarski TDI koji je povezan sa šestobrzinskim ručnim menjačem ima prosečnu fabrički deklarisanu potrošnju od 4,5 l/100 km uz CO2 emisiju od 119 g/km, dok 2.0 dizel verzija prosečno troši 4,9 l/100 km i emituje 124 g CO2 na 100 km.
TSI Benzinac od 1.8 l dostupan je isključivo sa šestostepenim automatskim DSG menjačem sa dulim kvačilom, a njegova prosečna potrošnja kreće se od 6,7 l/100 km.

Ova verzija je ujedno i najbrža, s obzirom da ubrzava 0-100 km/h za 7,5 s i dostiže maksimalnu brzinu od 227 km/h.
Škoda Octavia Combi 4x4 naći će se u prodajnim salonima širom Evrope u junu 2013. godine, mesec dana nakon standardnog karavana sa prednjim pogonom.

Pogledajte galeriju fotografija: Škoda Octavia Combi 4x4.

Pročitajte o premijeri treće generacije modela Škoda Octavia.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: