Automobili

Petak, 03.06.2022.

18:00

Polovni automobili dramatično skuplji

Ponuda polovnih automobila svih godišta na nemačkom tržištu je sve tanja.

Izvor: B92

Polovni automobili dramatično skuplji
Ilustracija: Stocksolutions/Depositphotos

Uz manjak novih vozila, cene polovnjaka su podivljale, pa je trogodišnji polovni automobil danas za skoro trećinu skuplji nego pre 12 meseci.

Prosek za benzince iz 2019. je 27.900 evra, 30,1 odsto više nego prošle godine, a za dizela bezmalo 29.000 ili 31,8 odsto više, navodi agencija za analizu tržišta DAT.

U računici su tri godine stara vozila svih segmenata i svih brendova. Glavno gorivo poskupljenja je slaba ponuda vozila, posledica pandemije, odnosno krize čipova i delova.

Uz to, inflacija je cenu novih vozila u katalogu pogurala naviše za oko sedam odsto u poslednje tri godine. DAT ukazuje i da poskupljenje ne važi samo za novije polovnjake, nego i starije:

"Kada je ponuda mala, a tražnja velika, u igru ulaze i starija vozila."

Prodavci više čak ne idu u kaznu ni zbog velike kilometraže - kupci prosto gutaju sve i vade novčanik čim uhvate priliku, pa i neku od kakve su doskora okretali glavu.

Cene su se, izgleda, za sada barem stabilizovale, ocenjuje DAT, ali naglašava da nije jasno kako će se kretati ubuduće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: