Automobili

Utorak, 07.06.2022.

10:27

Crni dani za nekad slavne kompakte: Ford smanjuje proizvodnju Focusa

Prodaja Focusa u Evropi pala je za 28,3 odsto od početka godine do maja, sa 27.151 prodatim vozilom. Manje-više, toliko primeraka se prodavalo mesečno u najboljim godinama 2018-2022.

Izvor: Izvor: B92, Index.hr

Crni dani za nekad slavne kompakte: Ford smanjuje proizvodnju Focusa
Foto: Ford promo

Budućnost Fordove fabrike Sarlouis u Nemačkoj je pod znakom pitanja. Proizvođač namerava da ograniči proizvodnju od avgusta 2022. godine, a zaposleni strahuju da će odluka rezultirati viškom radne snage.

Fordove planove prenosi nemački magazin Automobilwoche, koji citira Markusa Tala, predsednika fabričkog saveta. Prema informacijama koje je izneo, prosečna proizvodnja Focusa koji se tamo proizvodi biće značajno smanjena od 29. avgusta.

Prodaja Focusa u Evropi pala je za 28,3 odsto od početka godine do maja, sa 27.151 prodatim vozilom. Manje-više, toliko primeraka se prodavalo mesečno u najboljim godinama 2018-2022.
Foto: Ford promo
Vest je stigla ubrzo nakon što je Martin Sander preuzeo mesto šefa Fordovog evropskog odeljenja putničkih automobila i nemačkih operacija, uključujući fabrike u Sarluisu i Kelnu.

U martu 2022, Ford je najavio da će uložiti 2 milijarde dolara u fabriku u Kelnu, gde će proizvoditi električne automobile zasnovane na MEB platformi koju je obezbedio Volkswagen. To je jedan od stubova evropske strategije prema kojoj će Ford od 2030. godine postati potpuno električni brend.

S obzirom na navedeno, marginalizacija fabrika u Sarluisu specijalizovanih za proizvodnju dizel Focusa nije iznenađujuća. Konkretne, javne odluke o budućnosti fabrike trebalo bi da budu donete do kraja juna.
Foto: Ford promo
Prema aktuelnim podacima, u fabrici, izgrađenoj 1970. godine, trenutno je zaposleno 6.190 radnika koji rade na proizvodnji Focusa i sportske ST verzije.

I pored smanjene potražnje, liste čekanja su se popele na 12 meseci, a razlog je nestašica delova. Ovo se posebno odnosi na sistem SYNC 4 proizveden u Ukrajini. Kada se sve sabere, očekuju nas brojna otkazivanja, ali i duže liste čekanja.

I drugi su u minusu

Ostali proizvođači nemaju razloga da budu optimisti, barem kada su kompaktni modeli u pitanju. Na primer, Volkswagen Golf, koji je godinama, pa čak i decenijama, bio broj jedan u Evropi, sada je na trećem mestu iza modela Dacia Sandero i Peugeot 208. Njegova prodaja je u periodu januar-maj pala za 25,3% na 56.805 jedinica.

Audi A3 je pao za 11,9% na 35.350 jedinica, Škoda Octavia za 44,7%, s obzirom da je u istom periodu isporučeno 33.024 vozila, prema podacima do kojih je došap Dataforce.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: